SHARE

От Defakto.bg

Съдът да стане център на третата власт, сега има дисбаланс

Конституционни промени в частта за правомощията на главния прокурор категорично са необходими, в момента тази власт е безконтролна. Това обяви Лозан Панов пред журналисти днес. Председателят на ВКС коментира вчерашната си среща с президента Румен Радев, част от консултациите за изменения на основния закон.

Твърдо становище за конституциони промени Панов е застъпил и пред държавния глава. Темите са варирали от правомощията на главния прокурор, през ВСС, двамата са обсъдили и медийната свобода у нас.

Освен за правомощията на главния прокурор, председателят на ВКС е настоял и за конституционен запис, който да обяви съда за център на третата власт. В момента е налице дисбаланс, а всяка дума на обвинител №1 отеква и във Висшия съдебен съвет, илюстрира Панов. Защото всички законови промени, които се правят, засилват властта на главния прокурор.

Според Лозан Панов прехвърлянето на контрола над главния прокурор към Инспектората към ВСС – каквато идея очевидно витае, няма да реши проблема. Той даде пример с „ЦУМгейт“, по който Инспекторатът не реши нищо, понеже нямало „независим“ свидетел.

Дали ремонтът на Конституцията да се прави от Велико Народно събрание или може и от обикновено, вече е въпрос на политиците и на КС, подчерта председателят на ВКС. Факт е решението от 2003 г., обявило всяка промяна в съдената власт за намеса във формата на държавно управение, но има и последващо решение, което разшири границите на възможните изменения от обикновен парламент, напомни Панов.

Вижте повече в Defakto.bg

SHARE