SHARE

Джамал Кашоги е колумнистът, убит заради критиките си към саудитския престолонаследник. Мария Реса е редакторът на филипински сайт, който критикува режима на Дутерте, Уа Лон и Куа Сой О са журналистите от Reuters, арестувани в Мианмар, разследващи клането на мюсилмани. Capital Gazette е вестникът в САЩ, по който стреля крайнодесен фанатик и уби четирима журналисти.

За TIME тези четирима души и американският вестник са символ на нещо много по-голямо. „Те са представители на по-голямата битка на стотици други – към 10 декември 52-ма журналисти са убити през 2018 г. – хората, които се жертват, за да ракажат историята на нашето време.“

Те са „Личност на годината“ за 2018 г.

От 1927 г. насам сп. Time избира „Личност на годината“. Изборът не е задължително да бъде за положителни дела, той не отразява добротата, а величието на неговите носители.

Крайслер, Махатма Ганди, Уолис Симпсън (жената, принудила британският крал да се откаже от престола), Хитлер, Рузвелт, Чърчил и Сталин, Джордж Маршал, аятолах Хомейни, компютърът, Путин, Марк Зукърбърг – всички те са били „Личност на годината“, като през 2017 г. тази позиция заеха „Нарушителите на мълчанието“, както Time кръсти движението #MeToo.

Следващите места според класацията на Time са заети от:

2) Доналд Тръмп, който вече стана веднъж личност на 2016 г.

3) Робърт Мълър – специалният прокурор, нагърбил се с тежката задача да разкрие връзките между президента Тръмп и Кремъл, успял да осъди мениджъра и зам.-мениджъра на кампанията, съветника по национална сигурност на президента и съветник по външни работи, както и личния адвокат на Тръмп.

4) Активистите – децата, протестиращи срещу безконтролното носене на оръжия в САЩ. Учениците, които станаха свидетели на поредното масово убийство в училище и решиха да вземат нещата в свои ръце.

5) Мун Джей Ин – президентът на Южна Корея, който прави всичко по силите си да намери мирно решение на спора със Северна Корея.

6) Райър Кууглър – режисьорът на „Черната пантера“, филм, част от вселената на Marvel, в който основно участие имат чернокожи супергерои.

7) Мегън Маркъл – новата принцеса в британския двор, която идва от Америка и филмите на Холивуд.

Обсъждани, но останали извън класацията са: Разделените семейства – имигрантите, чиито деца бяха поставяни в клетки от администрацията на Тръмп; Владимир Путин – чиито служби се опитаха да убият Сергей Скрипал във Великобритания и бяха обвинени за намеса в американските избори през 2016 г., както и заради продължаващата руска агресия в Украйна; и Кристин Блейзи Форд – професорът, осмелил се да заяви, че е била жертва на насилие от тогава номинираният за върховен съдия Брет Кавано. Акт, който изправи д-р Форд срещу цялата пропаганда машина, искаща да види Кавано във Върховния съд, както в крайна сметка и се случи.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.