Лекари – „новите опълченци на Шипка“, в отворено писмо до държавниците с молба за помощ

SHARE

Публикуваме без редакторска намеса отвореното писмо на лекарите от МБАЛ „Св. Мина“ – Пловдив:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До

Областен управител Пловдив

Община Пловдив

Щаб за борба с вируса

Министър на здравето

Министерски съвет

Президентство

От

МБАЛ „Св. Мина“ – Пловдив

д-р Цветан Деведжиев – зав. Кардиологично отделение

д-р Стоилов – нощен дежурен 13/14.03 – 40 години трудов стаж

Останал персонал на отделението

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

84-годишната болна, приета през нощта на 12-13 март със съмнение за COVID-19 при нас – с отказ да бъде приета в Инфекциозна клиника, с отказ да бъде превозена от Спешна помощ, при отказ за съдействие от градския епидемиолог, остана при нас – при пълната ни неподготвеност – при създалата се сложна епидемиологична обстановка ние, с богатия клиничен и диагностичен опит в ежедневната ни клинична работа при:

  1. Липса на маски, престилки и калцуни
  2. Липса на респиратори
  3. Липса на инструкции за работа в новата обстановка
  4. Липса на тампони и разтвор за вземане проба за изследване на коронавируса
  5. Липса на платените бодигардове – охрана на болницата през цялата нощ.

Днес чакаме човек от РЗЦ, за да вземе проба от болната, която те ще пратят за изследване в Стара Загора, може би – в понеделник…!!! Лед още 3 дни – около четвъртък – след седмица! – от приемането й, ще знаем Е ЛИ Е болната положителна за корона вирус при възможност да е заразила всички! в отделението ни!

Та, госпожо Каназирева, дано не ви се наложи да бъдете приета при нас със съмнение за коронавирус, при сегашната ни ситуация, и – защо не минете да видите каква е болницата, която с лека ръка определяте за база, след запълване на Инфекциозна к/ка на МА като база за болни от коронавируса?

Уважаеми щаб за борба с вируса, не мислете, че всичко е в ред в системата и, че извънредното ви положение е раздвижило статуквото…

Пише ви лекар с банална, незащитаваща маска, която не е функционална и се сменя на 2-3 часа, ако има резервна /а още няма!/ пристигнала… Лекар, със заплата 900! Лева, колкото сега ще давате на мед. сестри, и то увеличена сега, преди месец с 50! Лева. Пише ви завеждащ кардиологично отделение с 45-годишен стаж и опит, преболедувал всички сътресения на Здравната ни система, запазил все още надеждата, че можем да бъдем успешни.

Поздравяваме ви, скъпи управляващи, ние новите опълченци на Шипка – с бели престилки! Както онези славни българи с камъни и дърве се биеха с жестокия враг, ние – с голи ръце стоим, но – се борим уви, с камъни и дърве – в 21 век – с новата реалност и нов вирус …

Дано осъзнаете колко далеч е реалността от вашите мечти, разбирания и надежди… Не ви казвам надежда всяка тука оставили – надеждата и заедно с вас сме уверени, че ще победим.

Пловдив

14 март 2020 г.

SHARE