SHARE

Със съпругата си и артистичeни партньор – Жан-Клод, художникът Кристо е опаковал Райхстага в Берлин, паметници в Милано и дори крайбрежие в Австралия. Сега, за първи път от смъртта й през 2009 г., той се връща към тяхната запазена марка.

Кристо обяви, че е получил разрешение от френското правителство и Центъра за национални паметници на страната да опакова Триумфалната арка – една от най-известните забележителности в Париж, следващата година от 6 до 19 април.

„Жан-Клод беше толкова близо до мен през целия ми живот“, каза 83-годишният Кристо в телефонно интервю за The New York Times. „Разбира се, има някаква ирония и тъга, че тя не е тук. Но аз искам да продължа живота си и да продължа работата си.“ Проектът L’Arc de Triomphe, Wrapped („Триумфалната арка опакована“) ще включва покриването на арката със сребристосиня рециклируема полипропиленова тъкан – почти 270 000 квадратни метра с около 23 000 фута червено въже.

Той ще съвпадне с изложба в Центъра „Помпиду“ , която от 18 март до 15 юни хвърля поглед към ранните години на Жан-Клод и Кристо в Париж. Родени на един и същи ден през 1935 г., те се срещат там през 1958 г., когато Кристо се премества в града след обучението си в България. Те живеели и работили в Париж до 1964 г., след това се установяват в Ню Йорк.

Одобрението на проекта за Триумфалната арка на Франция дойде сравнително бързо. Кристо каза, че въпреки че е създал проучвания, за да обгърне паметника, когато живее близо до него, планирането започва сериозно едва през изминалата година. Сравнете това бюрократично време с опаковката на Райхстага, която е била в процес на разработка около 20 години, или „Вратите“ в Сентръл парк, които бяха замислени през 1979 г., но не и до 2005 година.Кристо настояваше за опаковането на Триумфалната арка, каза той, защото той „е готов да направи нещо извън изложбата“.

Въпреки че Центърът за национални паметници помога за проекта, той няма да получи публични средства. Кристо каза, че инсталацията ще бъде финансирана чрез продажбата на неговите подготвителни проучвания, рисунки, колажи и модели за нея.

Повече за проекта вижте на тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.