SHARE

Иск за конфискация на имущество за 13 млн.лв. от Емилиян Гебрев и сина му Христо е внесла КПКОНПИ в Софийския градски съд. Искът е постъпил в съда на 10 май, а на 13 май по него е образувано гражданско дело, установи проверка на „Де факто“.

Комисията, ръководена от Пламен Георгиев (в отпуск след ескалирането на скандала с апартаментите и терасите на властта), претендира отнемане на имоти и на авоари по банкови сметки. Това означава, че след проверка КПКОНПИ твърди, че е установила „незаконно“ богатство, чието отнемане иска.

Това е последният развой по сагата с обвиненията на собственика на оръжейното дружество „Емко“ Емилиян Гебрев, тръгнала още през 2017 г. заради придобиването от него и на русенския завод „Дунарит“. Разследването на спецпрокуратурата е за организирана престъпна група, в която впоследствие е включен и синът му Христо Гебрев. А в началото на тази година обвинението на Емилиян Гебрев бе „прецизирано“ – вече е за ОПГ за пране на пари, свързано с източването на КТБ. Направената от прокуратурата връзка е, че навремето „Дунарит“ бил купен от кръга около Цветан Василев с изпрани пари, а Гебрев го знаел. Обвинения по този казус получи и адвокат Лазар Карадалиев, а претърсването на адвокатските офиси и домове вдигна гилдията накрак.

Впоследствие се разбра, че била търсена акционерната книга на „Дунарит“ и други книжа, свързани с русенския завод.
От 2017 г. и бизнесът на Гебрев е на прицел, стигна се и до замразяване на лиценза на „Емко“, отнемане на договорите с „Кинтекс“ за износ на оръжие, протести на работниците от дружеството срещу отнетия лиценз. В крайна сметка държавата и „Емко“ постигат споразумение и оръжейното дружество получава обратно всички договори с „Кинтекс“. За придобиването на „Дунарит“ обаче развоят е друг – след като през 2016 г. КЗК не открива проблем в сделката, през април тази година забранява покупката от собственика на „Емко“, защото щял да се образува конгломерат. Случва се, след като петчленен състав на ВАС връща преписката на регулатора за ново произнасяне.

Битката за „Дунарит“ публично бе свързана с апетити на кръга около Делян Пеевски за придобиването на оръжейния завод.

Припомняме и историята, свързана с опита за отравяне на Гебрев през 2015 г. с все още неизяснено вещество. Има обосновани предположения, че това е било руското бойно отровно вещество „Новичок“.Разследващият сайт Bellingcat, който е в основата на разкриването на агентите, отровили Скрипал и дъщеря му, установи, че трети руски офицер на ГРУ, който е бил в Обединеното кралство по време на отравянето на Скрипал с “Новичок” през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди местен предприемач и синът му да се разболеят сериозно, след като са били отровени с неидентифицирано вещество. Bellingcat по-късно потвърди, че трети ГРУ офицер е присъствал в Обединеното кралство по времето, когато Сергей и Юлия Скрипал изпадат в кома вследствие на това, което властите на Обединеното кралство определят като “умишлено отравяне с “Новичок”. Освен това Bellingcat установи, че същият този руски военен разузнавач е пътувал многократно в България през 2015 г., включително има едно пътуване дни преди българският производител на оръжие – Гебрев, и неговият син да са били сериозно отровени с все още неидентифицирана отрова.

Препубликувано от „Де Факто“ .

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.