SHARE

От Елица Симеонова, „Свободна Европа“

Евентуалният избор на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор ще има огромно символично значение за борбата срещу корупцията в Румъния, но и в целия регион на Централна и Източна Европа. Това коментира евродепутатът от румънската опозиционна Националлиберална партия Зигфрид Мурешан в навечерието на избора на ръководител на институцията, която ще може да разследва случаи на корупция, пране на пари, данъчни измами и други престъпления, нанесли щети на бюджета на ЕС за над 10 хил. евро.

„Ще бъде особено важно за всички прокурори, за всички съдии в нашите страни, които се борят с корупцията и измамите. Ще бъде значим сигнал на подкрепа за всички прокурори и съдии, които са атакувани и поставени под политически натиск в различни страни през последните години. Ще бъде огромна морална подкрепа за тях и знак за признание за работата им на европейско ниво“, каза Мурешан пред Свободна Европа.

Изборът на първия ръководител на европейската прокуратура отново е на дневен ред, след като във вторник бяха възобновени преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС. Те бяха в задънена улица, след като ЕП подкрепи Лаура Кьовеши при вот в две комисии, а съветът даде подкрепата си за френския прокурор Жан-Франсоа Бонер на тайно гласуване. България също гласува за френския кандидат. Европейският главен прокурор трябва да бъде избран с консенсус между двете институции.

„Престъпниците не харесват успешни прокурори“, коментира отношението на правителството на социалдемократите към Кьовеши Мурешан.

„Когато кандидатурата на Лаура Кодруца Кьовеши се появи, правителството, което беше под пълния контрол на председателя на социалитите (Ливиу Драгня – б. р.), осъден престъпник, каза: „Не, не я искаме на тази позиция.“ Това е причината те да ѝ се противопоставят. […] Това правителство на Румъния се опитва да отслаби върховенството на закона, да отслаби борбата с корупцията, за да гарантира, че осъдените политици от собствените му редици няма да отидат в затвора“, коментира Зигфрид Мурешан пред „Свободна Европа“ .

Според опозиционния евродепутат обаче Брюксел гледа с недоверие на румънското правителство и затова противопоставянето му няма да постигне успех. „Те няма да спечелят нищо. Напротив, когато престъпници се противопоставят на работата ви като прокурор, това е потвърждение за всички, че си вършите добре работата.“

Шансовете на Кьовеши растат

Според Мурешан шансовете на Лаура Кьовеши да оглави еврпейската прокуратура растат. Причината е, че в разпределението на висшите постове в ЕС след изборите през май страните от Централна и Източна Европа не са равномерно представени.

Да, разпределени са 5 поста на върха на ЕС, но защо забравихте този на бъдещия прокурор №1

Европейският парламент застава твърдо зад кандидатурата на Кьовеши, стана ясно от думите на Мурешан. Тя беше избрана за фаворит на институцията след процедура, която депутатът определи като „напълно прозрачна“. Тя беше одобрена от комисия от експерти, а след това и от евродепутатите в комисиите по граждански права и по бюджетен контрол след публично изслушване на най-високо оценените от експертите трима кандидати. „Има общо разбиране, че румънският кандидат е най-подходящият кандидат заради работата ѝ в борбата с измамите, понякога под огромен обществен натиск, огромен натиск от престъпници и огромен натиск от политици“, коментира Мурешан. „Тя свърши отлична работа в Румъния и затова аз мисля, че тя е много подходяща да води тази институция.“

Четете още тук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.