SHARE

Борис Джонсън обяви днес, че възнамерява да прекрати сесията на парламента във втората седмица на септември. Така депутатите ще имат само седем дни да се опитат да възпрат плана на правителството да напусне ЕС без никаква сделка, но ако го направят с вот на недоверие, от правителството са категорични, че няма да подадат оставка.

„Ако депутите гласуват вот на недовие идната седмица, няма да подадем оставка, няма да препоръчаме друго правителство, ще разпуснем парламента и насрочим избори за 1-5 ноември и няма да има никакъв шанс за [блокиращо напускане без никаква сделка] законодателство“, сподели източник на правителството пред Financial Times.

Ако парламентарната сесия бъде прекратена, депутатите няма да може да заседават до 14 октромври, когато ще започне нова сесия с тронно слово на кралицата (управленската програма на кабинета). Процедурата е смекчен вариант на още по-агресивния ход, който обмисляше правителството – да разпусне парламента и насрочи нови избори след датата на напускане – така отнемайки всякаква възможност на депутатите да обуздаят Джонсън.

Дори смекченият ход обаче се тълкува като „конституционен скандал“, както го определи председателят на камарата на общините Джон Бъркоу.

Новият ход идва в момент, в който опозицонните сили и консервативни отцепници подписаха т.нар. декларация от Church House – план да прокарат законодателство, което да забрани на Джонсън напускане на ЕС без сделка при каквито и да е обстоятелства. И заявка, че ако дейността на парламента бъде преустановена, то те ще образуват „алтернативен парламент“.

Междувременно архиепископът на Кентъбъри (de facto религиозният водач на англиканската църква) бе поканен от опозиционните сили да оглави „Граждански форум за Брекзит“ – събранието, което да намери алтернативи на напускане без сделка.

Ако Джонсън обаче прекрати парламентарната сесия, това означава, че опозиционерите имат само седмицата на 3 септември да прокарат законодателството си през двете камари – на общините и лордовете, както и евентуално последните дни на октомври.

Правителството също така дава ясен сигнал, че се подготвя за предсрочни парламентарни избори в най-близко бъдеще, излизайки с нови и нови предизборни обещания и набирайки средства за водене на кампания.

Парламентарното мнозинство на Джонсън реално е само на хартия и избори са неизбежни. Остава въпросът как Джонсън иска да се яви на тези избори. Като героя на брекзитърите, почти успял да напусне ЕС, но възпрян в последния момент от парламента, или като премиера, създал невъобразима конституционна, политическа и икономическа криза с Брекзит без сделка.

Какъвто и да е развоят обаче, фактът, че Джонсън се осмели в този критичен момент да ограничи парламентарния календар, и заканата на опозицията да възпре премиера и неговото напускане без сделка при всички обстоятелства вече превръщат кризата от политическа в конституционна.

Британската конституция е неписана, a неин последен гарант  е монархът, притежаващ най-различни прерогативи, които de facto биват използвани от политическата класа – напр. по съвет на премиера кралицата разпуска парламента, назначава негов наследник и т.н.

Сега обаче Джонсън може да посъветва кралицата тя, наместо да назначи негов наследник, който се ползва с доверието на депутатите, да разпусне парламента и насрочи нови избори за след датата на напускане – 31 октомври.

Ако кралицата бъде изправена пред избор между искащите напускане и оставане в ЕС – каквото и да избере, това ще срине високото одобрение към нея. Не е за подценяване и фактът, че Шотландия, която гласува за оставане в ЕС, е водена от искащата втори референдум за независимост Никола Стърджън.

Спорно е доколко новосформираният през 2009 г. Върховен съд на Обединеното кралство може да бъде конституционен арбитър, но също така не е ясно дали едно евентуално дело ще може да достигне до върховните съдии навреме за датата на напускане 31 октомври.

В следващите седмици не е застрашена само легитимността на британското правителство – ако неписаните норми на британската конституция бъдат разклатени, на карта е и бъдещето на монархията, както и целостта на Обединеното кралство.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.