SHARE

Германската партийна фондация “Конрад Аденауер“ (Konrad-Adenauer-Stiftung)* ясно и публично взе страната на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Същият, който като публичната фигура с огромна власт в разследване на корупцията и конфликта на интереси в страната от известно време стои в центъра на скандала с евтини придобити апартаменти от хората във властта. При него нещата се усложняват и поради факта, че той среща все по-големи трудности да обясни доходите, с които е придобил своя огромен апартамент, още по-огромна тераса със сауна и барбекю, а също и откъде са разминаванията в нотариалните актове (те станаха повече от един в хода на скандала също).

Браво Konrad-Adenauer-Stiftung, браво господине

Публикувахте от Ivan Chervenkov в Вторник, 2 април 2019 г.

Как стана това?

На 2 април 2019 г. фондация “Конрад Аденауер“ бе съвместен организатор, заедно с КПКОНПИ и Българския интитут за правни инициативи на конференция, обявена със следната многозначителна за България, особено в този момент, тема – “Етика в публичната администрация – стандарти, инструменти и добри практики”. Представителят на „Терминал 3“ съвсем не бе допуснат безпрепятствено на конференцията. Проверката в списъка с “поканените” медии показа, че „Терминал 3“ не е сред тях и се наложи дори организаторите да повикат охраната, за да обезкуражат нашата медия. Единствено убедителните думи за това, че подобно действие е открито посегателство срещу свободата на словото и това е поредното доказателство, че страната ни с право заема почетното 111-о място в класацията по този параграф, убеди организаторите и ние имахме представител на важното събитие.

Пламен Георгиев се появи демонстративно с охрана от НСО, достойна за израелския министър-председател. Официалното обяснение беше, че имало заплаха за живота му. Не, нямало нищо общо с разразилия се огромен публичен скандал с имотите му, в чието разследване участват множество медии в страната, включително и най-влиятелната телевизия. Заобиколен от охранители на националната служба, председателят на КПКОНПИ даде изявление за медиите, което стана известно с фразата: “Аз няма да давам обяснение!”. „Терминал 3“ го излъчи изцяло веднага, без монтаж и редакторска намеса.

След дълги проверки и търсене на Терминал 3 в списъците с “поканени медии” и въпроси от страна на НСО относно намеренията, нашият репортер бе допуснат до събитието “Етика в публичната администрация – стандарти, инструменти и добри практики” и успя да заснеме това видео, в което председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев (не) отговаря на журналистите.

Публикувахте от Terminal 3 в Вторник, 2 април 2019 г.

Вчера германската партийна фондация чрез офиса си в София открито и публично защитаваше Георгиев в социалните мрежи с коментар, публикуван на английски и немски език, чийто превод на български език даваме без редакторска намеса:

На 2 април 2019 г. организирахме събитието „Етика в публичната администрация – Стандарти, инструменти и най-добри практики“ в София, в сътрудничество с Българския орган за борба с корупцията, престижното НПО „Български институт по право“ и с подкрепата на комисията по Борба с корупцията, конфликтите на интереси и парламентарната етика на българското Народно събрание.

В България винаги има съмнения относно почтеността на държавните служители и тези на изборна длъжност. В рамките на работата на Фондация „Конрад Аденауер“ в чужбина е важно да допринесем за конструктивна и ориентирана към бъдещето дискусия по тази тема в България. На събитието ясно показахме колко важно е последователно да се прилагат и „интернализират“ предложения за подобряване на правната уредба (особено етичните правила).

Дали обвиненията, направени срещу Пламен Георгиев, са оправдани, по никакъв начин не е изяснено по време на събитието и все още има различни твърдения. До този момент прокуратурата не е започнала разследване. В съответствие с нашето разбиране за върховенството на закона за нас е приложим принципът на презумпцията за невинност. Ще продължим внимателно да наблюдаваме развитието на ситуацията в България и да реагираме съответно в обоснован случай.” (Акцентите са наши – б.р.)

Бихме желали да обърнем внимание на Фондация “Конрад Аденауер” върху следното:

В България невинаги има съмнения в държавните служители и тези на изборна длъжност. Напротив, повечето от тях имат ненакърнена репутация с високи нравствени и професионални качества, които се изтъкват при назначаването им или избирането им на съответните длъжности. Вие сте се объркали, уважаеми представители на фонадацията. В България няма осъдени за корупция по високите етажи на властта, няма и разследвани. Ако се стигне до публичен скандал, обикновено се свършва с една оставка и “преместване на друга, по-подходяща длъжност”. Само не разбираме защо вие самите правите събития за подкрепа на борбата с корупция и за спазване на етичните правила, като всичко в нашата държава си е съвсем наред? Нахалост си харчите парите, май…

Обвинения срещу Пламен Георгиев няма да има, уважеми представители на фондация “Конрад Аденауер”. За да има обвинения, трябва те да бъдат повдигнати от българската прокуратура. За съжаление, не могат да бъдат повдигнати от „Терминал 3“, колкото и от време на време това да ни се иска. А проверка от главния прокурор започна днес. Сега какъв е вашият коментар?

По отношение на публичните твърдения, насочени срещу Пламен Георгиев, няма две мнения, уважаеми представители на фондация “Конрад Аденауер”. По една много проста причина – всички те се основават на официални документи, издадени преди години, които не могат да се променят със задна дата. Не могат да се променят издадения нотариален акт за продажба, споменатата в него цена и данъчна оценка. Не може да се промени и фактът, че Георгиев е закупил и ползвал (изключително и само той) огромната тераса, въпреки че внезапно се е сетил през март 2019 г., че тя била обща част, едва ли не “всенародна собственост”. Не може да се промени и фактът, че Георгиев е подписал нотариален акт за ипотека и в тази ипотека има определена оценка на имота, както и терасата безспорно е послужила за обезпечение при получаване на банков кредит. Нищо, че една българска банка скочи на амбразурата да го защитава, без да я питат. Две мнения за Пламен Георгиев може да има във Вашата партийна фондация, която е официално е партньор и спомоществовател на ГЕРБ, но не и в публичното пространство в България. Там бяха публикувани документите и те не позволяват различно тълкуване от това, което медиите (а не прокуратурата!) направиха.

Презумпцията за невиновност в държава с върховенство на закона действа в едно започнало наказателно производство. Такова, както вие сами твърдите, няма. Има обаче и “етични правила”, по които вие сте специалисти. Помислете дали Георгиев не само не ги нарушава, но и е символна фигура за това нарушение в България в момента. Особено след отпуската, в която излезе не по своя воля, а по тази на премиера, който апропо всъщност го посъветва да подаде оставка и в краен случай – да излезе в отпуск.

Само още един въпрос, на който е хубаво да си отговорите, когато обсъждате в собствената си организация репутационните вреди, нанесени от Пламен Георгиев върху публичния ви имидж. Удобно ли се чувствахте, докато бяхте до него, заобиколени от кохорта с гардове на НСО?

И накрая, но не последно място – вие сте германска партийна фондация. Като такава имате строги етични правила и код на поведение. От тази позиция ли коментирахте ситуацията с Пламен Георгиев, или нещо объркахте? И как бихте коментирали аналогична ситуация – тази с германския президент Кристиян Вулф, политик от вашата партия – Християндемократическия съюз – който подаде оставка през 2012 г. за съмнения в много по-дребни „провинения“ от тези, които са вече безспорно установени в казуса на шефа на КПКОНПИ? Да ви припомним, защото явно сте забравили – Вулф подаде оставка с етични мотиви, въпреки че проверките по-късно не установиха нарушения.

* Партийните фондации в Германия са 6 на брой. Създадени от всяка една от представените в Бундестага партии. Фондация „Конрад Аденауер“ е партийната фондация на Християндемократическия съюз.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.