SHARE

Днес британският Express съобщи, че „почти 50 депутати“ от Консервативната партия са готови да свалят настоящия министър-председател Тереза Мей.

Само 48 са нужни, за да предизвикат лидерска битка и след изборите, на които Мей загуби мнозинството си в парламента, консерваторите искат тя да бъде заменена от нов водач.

Събитията от последните месеци и особено речта ѝ във Флоренция този петък показват, че тя може да бъде свалена всеки момент.

Фракции 

В Консервативната партия съществуват две силни фракции по отношение на Брекзит.

Проевропейското крило иска Британия да запази достъпа до единния пазар на ЕС за преходен период от няколко години (четири или пет според някои източници), като след това Британия отиде на нови избори и следващият премиер, който може да има и мнозинство, да реши каква ще е съдбата на страната.

Това обаче влиза в пряко противоречие с крилото на твърдите евроскептици, които искат през 2019 г. (когато Британия официално напуска ЕС) страната да не е обвързана със свободата на движение и да не е под юрисдикцията на Европейския съд – и двете част от единния пазар на ЕС.

„Историческият компромис“ Хамънд-Дейвис

Така след трудни преговори и крехък компромис водещите фигури на двете фракции – финансовият министър Филип Хамънд (про-ЕС) и министърът по напускане на ЕС Дейвид Дейвис (евроскептик), успяха да постигнат компромис в името на това при консерваторите да не настъпи схизма, която да доведе до нови избори през 2018 г., които могат да бъдат спечелени от Джеръми Корбин – крайнолевия лидер на британската опозиция, припознаващ се в троцкизма.

Така се стига до компромиса, който бе основа на речта на Мей във Флоренция в края на миналата седмица: преходен период, в който Британия за две или три години остава в единния пазар на ЕС.

Този компромис трудно можеше да задоволи твърдите евроскептици, но при липсата на алтернатива те едва ли можеха да направят каквото и да било.

Брут и Касий

Но алтернативата дойде. Лятото изгря нова звезда сред партийните членове – „джентълменът от XIX в.“ Джейкъб Рийс Мог, който е против гей бракове и абортите и носи дрехи и се държи като излязла от документален филм за викторианската епоха особа.

Множество членове на партията дори вписаха името му саморъчно във вътрешно социологическо проучване, тъй като той не присъстваше сред опциите за следващ лидер. На следващото проучване, на което името му бе вписано в проучването, той оглави класацията.

Навярно Борис Джонсън, който заради бляна си да стане премиер поведе кампанията по напускане на ЕС и вече отстрани един министър-председател, не е приел добре факта, че има нова звезда на хоризонта. И Джонсън реши да подкопае още един премиер, като седмица преди речта на Мей във Флоренция той написа 4000-словна статия, в която затвърди всички блянове на евроскептиците.

Битката

Днес по британските вестници се появи история от „близки до Джонсън“ как именно неговата интервенция е смъкнала преходния период, който Мей обяви на речта си във Флоренция.

Това доведе и до острата реакция на „близки до Филип Хамънд“, които обявиха, че това как Джонсън е спасил бляна по бърз Брекзит е „тотална глупост“.

Джонсън твърди, че речта на Мей е била „велика“ и той застава до премиера. Но той твърдеше същото и за нейния предшественик – Дейвид Камерън, заявявайки, че без значение какъв е резултатът от референдума той се ползва с неговата подкрепа.

Днес също така Times съобщи, че след като Мей загуби изборите, Хамънд и Борис Джонсън са били готови да се съюзят и финансовият министър да подкрепи Джонсън за премиер. Но двамата не са били готови да свалят премиера, а са очаквали, че тя сама ще си подаде оставката.

Днес е възможно Джонсън да има нов съюзник – Джейкъб Рийс Мог.

След речта във Флоренция на премиера Рийс Мог се появи във водещето политическо предаване на BBC – Newsnight, заел доста премиерска поза в собствения си дом, и заяви, че не приема новия курс, който поема Мей. Отново бе ласкателен към Джонсън и дори атакува вътрешния министър Амбър Руд (про-ЕС), която обича да казва, че Джонсън е „сърцето и душата на Консервативната партия, но не иска той да стои на шофьорското място“ и го атакува за интервенцията му преди речта на Тереза Мей.

В предаване на Sky водещата провокативно обяви Мог като „един от привържениците на Борис Джонсън, който мнозина смятат, че ще е следващият външен министър“. Рийс Мог отхвърли идеята, че ще е външен министър (позицията, която в момента заема Борис Джонсън), но бе с доста ласкателен тон към думите на Джонсън.

 

Рийс Мог по BBC Newsnight след речта на Тереза Мей във Флоренция

Изборът

Има причина евроскептиците и проевропейците да търсят съюзи. Според правилата на партията консервативните депутати могат да издигнат двама кандидати, които впоследствие се явяват на избори пред членовете на партията.

Тъй като Брекзит е водещата тема в страната, то навярно до изборите пред партийните членове ще могат да достигнат един проевропейски и един евроскептичен депутат.

Ако зад Джонсън застане Рийс Мог, то номинацията му е почти сигурна (но дали Рийс Мог няма да предпочете той да поведе партията остава отворен въпрос). При такъв развой опонент сред евроскептиците ще бъде Дейвид Дейвис, който обаче се дискредитира заради „историческия компромис“ с проевропейската фракция на партията.

Министърът по напускане на ЕС Дейвид Дейвис, външният министър Борис Джонсън и премиерът Тереза Мей

Проевропейската фракция също навярно ще успее да излъчи един кандидат на изборите пред членовете на партията.

Амбър Руд и Филип Хамънд са обичайните заподозрени. Руд обаче бе на косъм от това да изгуби депутатското си място на последните избори, а Хамънд е смятан за твърде слаб оратор, на когото му липсва харизма. И двата фактора са важни, особено на фона на заплахата от Джеръми Корбин и Лейбър.

Финансовият министър Филип Хамънд и вътрешният министър Амбър Руд

Също така проевропейската фракция има малки шансове да спечели гласовете на партийните членове, които са евроскептично настроени. За това тя може да си позволи и по-нестандартен избор като Анна Соубри – силно проевропейския бунтовник, която единствена в партията търси близост с умерените лейбъристи и либералдемократи.

Соубри трудно може да спечели лидерската надпревара, но това се отнася и за всички останали проевропейци. Тя обаче има остър език и харизма, която другите във фракцията нямат, и дори и да загуби, ще може да промени дискурса в партията.

Бившият бизнес министър Анна Соубри, която бе уволнена от Тереза Мей и понастоящем е само депутат

Всичко може да се промени в следващите дни и седмици. Консерваторите ще проведат ежегодния си партиен конгрес от 1 до 4 октомври, на който всички с амбиции за следващ лидер ще държат речи.

Вероятността Тереза Мей да си тръгне от Даунинг стрийт №10 до края на годината е огромна (вероятността за нови парламентарни избори също не е малка).

Изглежда, Мей ще стане петият от последните седем премиери на Британия, които си отиват след вътрешен преврат. И както Тачър, Мейджър и Камерън и нея ще я сполети проклятието на консервативните премиери – Европейският съюз.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat