SHARE

От Илиан Василев във Фейсбук

Най-важният въпрос в разбиране на процесите у нас е разкриването на КОЙ, на механизмите, по които оперира, и защо за него е толкова важно Гешев да бъде следващият главен прокурор. Защо Пеевски е важен? Защото той е новият Цветан Василев и е разпределител на огромни средства, които „хранят“ огромно количество политици, магистрати, служби.
Спомнете си разкритието на Цветан Василев, че всеки месец е давал по 100 хиляди евро на Цацаров. Това нито са единствените пари, нито единственият получател. Поне 500 души на различни постове получават от „общия“ фонд, който се разпределя от Пеевски и който им осигуряват – на тях и на техните семейства, стандарт, много над заплатите им. За това лоялността им към държавата (заплатата) е по-малка от лоялността им към Системата (многого пари) .

Всъщност КОЙ е система от взаимозависими длъжности в институции и партии, които или получават пряко пари (това е малката част) , разпределяни през Пеевски, или получават поръчки или получават постове, от които се хранят. И така се изгражда една мрежа от минимум 1000 зависими хора на различни места в държавната администрация, в партиите, в съдебната система, в изпълнителната власт. Едните дават, другите разпределят, трети само вземат.
Ако смените Гешев – тази мрежа, макар и да не се разпадне веднага, ще започне да буксува и да се саморазпадне след време. Защото лоялността е функция на интереси. Няма ли интерес, лоялността изчезва. И тъй като фигурата на генералния прокурор им е важна, за да останат в сянка, битката за този пост в същност е битка за оцеляване на огромна мрежа от взаимозависими хора, които не разчитат на себе си и на уменията си, а на принадлежността към „кръга – мафията“ и възможността те да участват в разпределението.
Така се обяснява и всеобщата радост и подкрепа след прокурорите и ВСС. Една малка част от „елита“ на прокурорите и магистратите получава пряко през Пеевските схеми ползи, по-голямата част е оставена сама да си „заделя“ от финансовите потоци, които минават покрая тях, друга се отчита. При прокурорите класика е Митьо Очите и тези мутри, които изкараха в подкрепа на Гешев. Няма Гешев, няма свобода за тях. Но мутрите се отчитат – кеш и с услуги.

Друга част от ВСС и прокурорите просто зависят за кариерите си – стъпка извън правилната посока автоматически ги превръща в парии.

Пеевски е епицентър, координатор на тази мрежа, финансовият разпределител. Но не е единствен. Така работи и с медиите – в държавните назначава свои хора, една част от медиите купува, друга заплашва.

За това именно битката за смяна на Гешев е много по-важна от местните избори. Това е битка за бъдещето на България и за възпроизводството на тази паразитна класа, наречена Кой?, олицетворена от Пеевски, Гешев и Цацаров.
И всеки един от вас има своята отговорност за изхода на тази битка. Не винете за бедите и бедността си други, а само себе си заради изборите, които правите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.