SHARE

От Джонатан Уотс „The Guardian„

Човешкото въздействие върху околната среда прави екстремните метеорологични условия дори по-тежки от предвиденото.

Интензивността и мащабът на наводненията в Германия тази седмица шокира климатолозите, които не очакваха толкова много счупени рекорди и то на толкова голяма територия за толкова кратко време.

След смъртоносната гореща вълна в САЩ и Канада, където преди две седмици температурите се повишиха над 49,6°C , потопът в Централна Европа породи опасения, че причиненените от човека вреди върху климата са направили екстремните метеорологични условия дори по-лоши от прогнозираните.

Рекордното количество валежи отвъд обширната територия на басейна на река Рейн в сряда доведе до опустошителни последици. Най-малко 58 души са загинали, 1 000 са изчезналите (бел.ред.), десетки хиляди домове са наводнени и токоподаването е прекъснато.

Части от Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия бяха наводнени с 148 литра дъжд на квадратен метър в рамките на 48 часа в част от Германия, в която обикновено има около 80 литра през целия юли.

Град Хаген обяви извънредно положение, след като река Волме преля и водите й се повишиха до нива, невиждани повече от четири пъти на век.

Най-поразителният от повече от дузина рекорди е поставен на железопътна гара Кьолн-Щамхайм, която потъна от излял се дъжд от 154 мм за 24 часа, заличавайки предишни високи дневни валежи в града от 95 мм.

Учените отдавна прогнозират, че човешките емисии ще доведат до повече наводнения, горещи вълни, суши, бури и други форми на екстремно време, но последните пикове надминаха много очаквания.

„Изненадан съм от тези нива, които са многократно над предходния рекорд“, каза Дитер Гертен, професор по климатология и хидрология в Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата. „Изглежда, че сме не просто над нормата, а навлизаме в територии, които не сме очаквали от гледна точка на пространствения обхват и скоростта с която те се развиват.“

Гертен, израснал в село в засегнатата област, каза, че то от време на време се наводнява, но не както тази седмица. Имало е силни предишни летни дъждове, но те са засягали по-малка площ, а предишни зимни бури не са повишавали реките до толкова опасни нива. „Събитието от тази седмица е напълно нетипично за този регион. Продължи дълго и засегна широка зона“, каза той.

Учените се нуждаят от повече време, за да преценят до каква степен човешките емисии са направили тази буря реалност, но рекордният порой е в съответствие с по-широките глобални тенденции.

„С изменението на климата очакваме всички хидро-метеорологични крайности да станат по-екстремни. Това, което видяхме в Германия в общи линии съответства на тази тенденция.“, каза Карло Буонтемпо, директор на Службата за изменение на климата „Коперник“ в Европейския център за прогнози на времето.

Седемте най-горещи години в история са настъпили от 2014 г. насам, главно в резултат на глобалното затопляне, което е причинено от изгорелите газове от двигателите, изгарянето на горите и други човешки дейности. Компютърните модели прогнозират, че това ще доведе до по-голяма честота на по-екстремно време на повече места.

Северна и Южна Америка бяха във фокуса през последните седмици. Канадският национален дневен рекорд за топлина е надвишен с повече от 5°C преди две седмици, а също и няколко местни рекорда в Орегон и Вашингтон. Учените казаха, че тези крайности на такива географски ширини са практически невъзможни без затопляне, причинено от човека. Миналия уикенд станцията за наблюдение в „Долината на смъртта“ в Калифорния регистрира 54,4°C, което може да се окаже най-високата надеждно регистрирана температура на Земята.

Даниел Суейн, климаттолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, каза, че това лято се записват толкова много рекорди в САЩ, че вече не са топ новини: „Крайности, които биха били достойни за внимание преди няколко години, днес не са, защото те бледнеят в сравнение с изумителните покачвания на температурите преди няколко седмици.“ Това се случва и в други страни, каза той, макар и с по-малко медийно внимание. „САЩ често са в светлината на прожекторите, но сме виждали и извънредни горещи събития в Северна Европа и Сибир. Това не е локализирано изродено събитие, а определено е част от последователен глобален модел.“

Крайният север на Европа също набъбна в рекордни юнски жеги, а градове в Индия, Пакистан и Либия са с необичайно високи температури през последните седмици. Предградията на Токио са обляни в най-силните валежи от началото на измерванията в страната, а месечното количество юлски дъжд падна върху Лондон само за един ден. Събитията, които са били веднъж на 100 години, стават ежедневие. Необичайните метеорологични условия са новото нормално.

Някои експерти се опасяват, че последните сътресения показват, че климатичната система може да е преминала опасен праг. Вместо плавно повишаване на температурите и непрекъснато увеличаване на екстремните стойности, те изследват дали тенденцията може да бъде все по-нелинейна или неравна в резултат на ударни ефекти от суша или топене на ледовете в Арктика. Тази теория е спорна, но последните събития предизвикаха повече дискусии относно тази възможност и надеждността на моделите, базирани на минали наблюдения.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.