SHARE

Има хора с невероятна съдба. Героична и същевременно приказна. Истински приказен герой.

През 2010 Пламен Георгиев като прокурор е назначил СРС на Ваньо Танов, тогава шеф на митниците. След време преглежда докладите от записите и вижда сред многото записи разговор, за който обаче се посочвало, че е проведен между Танов и неустановено лице. Неустановеното лице говорело: „Ало, Ваньо, пратил си едни хора на този Мишо Бирата, веднага ги изкарай оттам, обещал съм на президента“. Прокурорът не се поинтересувал от този разговор и записите били унищожени. Така възможността да бъде образувано дело по случая е възпрепятствана. След случая „Тановгейт“ кариерата на Георгиев тръгна стремглаво нагоре. През 2011 година той е избран за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правосъдието.
След това е назначен за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). На този пост той остана до избирането му за председател на новата антикорупционна комисия, в която се вля и КПНКОНПИ.

Приказка, нали? Разследващ прокурор, който не разпознава „неизвестно лице“ и не се интересува от него, въпреки, че си говори такива интересни неща с човека, когото разследва. Приказен герой.

През 2012 година си купува жилище за 207 000 лв., чиято данъчна оценка, вписана в нотариалния акт е 264 000 лв. Приказка? Да, но приказна грешка. След като това беше оповестено, Пламен Георгиев светкавично вади нова данъчна оценка със задна дата и тя вече приказно се оказва 165 000 лв.

Според Пламен Георгиев тази продажба е финансирана от продажбата на друго жилище, наследено от родителите. Но такава продажба Пламен Георгиев прави едва през 2017, т.е. 5 години по-късно. Само в приказките може да се финансира сделка с продажба на имот, която се случва 5 години след това, за което всъщност използваме парите.
През 2017 година си закупува още едно жилище, което се оказва, че има „тераса-покрив“ от 186 кв. м, която обаче според Пламен Георгиев не била част от жилището и затова не я е декларирал и не я е платил.

И тук отново приказката сработва. Въпреки че тази тераса-покрив не е част от жилището и затова не е купувана и декларирана, на нея се появяват приказни къщички, които само приказният герой може да ползва.
Понеже не е негово, не го плаща и не го декларира. Понеже е приказен герой, го ползва.
Карлсон. Карлсон, който живее на покрива.

Автор Момчил Петров

След дълги проверки и търсене на Терминал 3 в списъците с “поканени медии” и въпроси от страна на НСО относно намеренията, нашият репортер бе допуснат до събитието “Етика в публичната администрация – стандарти, инструменти и добри практики” и успя да заснеме това видео, в което председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев (не) отговаря на журналистите.

Публикувахте от Terminal 3 в Вторник, 2 април 2019 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.