SHARE

От „Преди всички“, БНР

„Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.“

Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР спортният журналист Камен Алипиев – Кедъра. Той потвърди, че е узнал по пощата, докато е бил в болнични, за освобождаването си:

„Аз съм наивен и никога не съм участвал в такива игрички, а просто видях в пощата си листче за препоръчано писмо, отидох в нашия пощенски клон … и си подписах документа, докато ми извадят писмото и разбера, че е от телевизията, вече беше доста късно да реагирам по какъвто и да било друг начин. Няколко дни по-късно бележката е върната в управление на „Човешки ресурси“ в Телевизията. Те ми се обадиха и казаха: „С това приключват нашите взаимоотношения, ще ти платим една заплата обезщетение“. Аз им казах „Хора, аз съм в болнични“. „Ами, нищо, добре“. В края на месеца ми преведоха това обезщетение заедно с дните отпуск, които имах“.

Алипиев е помолил съпругата си, която също работи в БНТ, да върне служебния му телефон.

Все още не е обмислял дали да съди БНТ

„Имам още около 20 дни до срока от два месеца след получаването на това предизвестие по пощата. Колебая се, защото на мен целият ми живот е в телевизията. Аз съм започнал там през зимата на 1987 година като асистент режисьор, нямах навършени 21 години. Израснал съм в коридорите на телевизията. Това е целият ми живот. Аз лично искам да се пенсионирам в БНТ, защото това е мястото, в което са работили и родителите ми, и аз.

„Не искам нито да съм герой, нито да съм жертва. И Ахил е имал пета. Ето, имах ахилесова пета, уязвим съм. Нямах диплома. Те ме удариха заради това. Имаха основание по някакъв начин. Остава ми, естествено, обидата“, каза Кедъра.

Кошлуков уволнява Камен Алипиев от БНТ

Записал е магистратура в НСА

„Аз се амбицирах и съм записал магистратура в НСА. Не завърших в края на 1994-а – една от най-хубавите години в живота ми не само заради Американското лято, а защото тогава се роди дъщеря ми. Живеехме по квартири и трябваше да си изкарват пари. Просто полека-лека интересът ми към завършването на висшето образование поизчезна. Интересно е, че до този момент на моя престой в БНТ никой не е спекулирал с това. Всички знаят за това много добре, не съм го крил. Сигурно е немарливост да си зарежеш образованието по този начин и да не вземеш въпросната ценна хартийка, която аз още не притежавам. Притежавам само удостоверение, защото дипломите се издават по-бавно. Може би трябваше някой да ме амбицира. Ето, те ме амбицираха“.

Не иска да кандидатства като начинаещ спортен журналист с новата диплома

„Защото мисля, че това е унижение“.

В момента Алипиев не очаква предложения за работа.

Алипиев още не е получил предложение от друга медия. Шегува се, че няма и книжка, за да кара такси. „Искам първо да си почина и да си проветря главата“, казва Кедъра.

„Лошото е, че в момента няма кой знае колко много хора, с които да се работи в спорта. Не съм само аз този, който си тръгна. Около мен се вдигна повече шум, защото бях изгонен публично, но си тръгнаха още четирима души от спортната редакция само в рамките на последните два месеца. Да не говорим, че имаше и хора, които си тръгнаха преди това“.

Завръщане в БНТ?

„Никога не казвам никога, но мисля да изчакам, да видя, да се огледам да видя каква е ситуацията… В БНТ от години има нужда от рестартиране на системата. Като цяло практиките в телевизията са такива, че те не карат хората, които да работят там, да се чувстват добре. Системата в БНТ от 1998-а година насам е такава, че не стимулира активността на хората, защото не се вземат хонорари, взимат се символични ДМС-та… Материалното не е толкова важно, но и много рядко можеш да усетиш уважението за това, което си направил“.

Камен Алипиев – Кедъра

Коментар за случилото на Националния стадион „Васил Левски“:

„Поредните объркани хора, които са манипулирани, както много хора в българското общество, от непрекъснатите скандали, от ужасяващото политическо говорене на разни войводи и други такива деривати. Съответно дойдоха, свършиха си работата и бяха изгонени от стадиона. Guardian днес има заглавие, в което се припомня, че България е подкрепила фашистите по време на Втората световна война, което е изключително гадно за всеки един от нас – много болезнено припомняне, но хората са изключително чувствителни на тази тема…Това, което стана вчера на стадиона, за съжаление, не беше неочаквано и е плод на развитието на държавата ни в последните няколко години, колкото и лесно да е да се оправдават нещата с държавата“.

България вече два пъти е санкционирана за подобни неща и Алипиев очаква този път да има „доста тежки санкции, които ще бъдат и финансови и с косвени финансови последствия“.

Звуковият файл чуйте тук

SHARE