SHARE

Настоящите протести против расизма и полицейското насилие срещу чернокожите са най-мащабните в историята на САЩ. Във всички щати, мегаполиси и малки градове се провеждат митинги под мотото #BlackLivesMatter („Животът на чернокожите има значение“). Причината за всичко това е убийството на чернокожия Джордж Флойд, извършено от полицейски служител в Минеаполис на 25 май. Полицаят Дерек Шовин уби Флойд, след като го души с коляното си почти 9 минути. В последвалите безредици полицейските участъци в града бяха подпалени, а протестите започнаха бързо да се разпространяват в цялата страна, като по-късно започнаха и в Европа.

ТерминалНО ви представя мнения на трима от най-известните американски анализатори – Тимъти Снайдър, Франсис Фукуяма и Ан Апълбаум. Техните интервюта са дадени пред украинския сайт Суспільне Новини

Тимоти Снайдер е американски историк, изследовател на Източна Европа, автор на бестселъра „Черна земя. Холокостът като история и предупреждение.“ Последните творби на Снайдер „За Тиранията“ и „Пътят към несвободата“ обясняват причините за възхода на авторитаризма по света:

„Расизмът в САЩ е системен. Това означава, че за чернокожите е много по-вероятно да бъдат арестувани от полицията, по-вероятно е да бъдат убити от органите на реда или хвърлени в затвора. Убийството на чернокожия Джордж Флойд беше искрата на протестите. Мисля, че това може да се сравни със смъртните случаи на протестите в Киев през януари 2014 г. За мен е много странно да обяснявам на украинци какво се случва в моята страна, защото трябва да кажа почти същите думи, с които преди години обяснявах на американците за Майдана в Киев. Те смятаха, че украинските протести не са спонтанни, че има много насилие. Беше трудно да ги убедя, че исканията на украинците бяха легитимни, че хората поемаха рискове и умираха в името на нещо важно. Настоящите протести са най-големите в историята на САЩ. Те се провеждат не само в мегаполисите, но и в малките градове. Не само чернокожи, но и бели, както и американци с друг расов произход излязоха на улиците. Демонстрациите са в голямата си част мирни. Да, телевизионните камери наистина подбират и предпочитат кадри на чупене и палежи. Но както на Майдана в Киев – това, което първо бива показано в медиите са пожарите, а не мирните протести. Всяка седмица протестите в САЩ стават все по-многолюдни. Като цяло демонстрантите са много млади. Досега младите американци бяха по-малко политически активни. Сега те, обаче, не само отричат расизма, а и осъзнават, че расовата дискриминация е ключова за задържането на Тръмп и неговата олигархия на власт. Говорейки за насилие, подчертавам, че насилието по време на протестите се извършва изключително от полицията. Няма признаци, че хората първи нападат полицаите или че някои демонстранти нанасят вреда на други демонстранти. Събитията наистина са подобни на тези, които сме виждали в Украйна или в други страни, когато полицията използва сила. Друго сходство е, че в много градове полицейските управления са се превърнали в място за обучение на специални части. Те не учат нищо, освен контрол на тълпата и как да бият хората. Това е ново явление. Нашата полиция е милитаризирана. Но САЩ е федерация и полицията е подчинена на кметовете, а те действат по различен начин. В САЩ няма голяма централизирана национална полиция. В противен случай Тръмп би използвал сила навсякъде. В моя щат Кънектикът повечето полицейски управления подкрепиха протестите и осъдиха убийството на Флойд.

Като цяло Тръмп трябва да бъде сравняван с бившия украински президент Янукович. Подобно на Янукович, Тръмп иска да бъде олигарх, точно както Янукович той се ръководи не от интересите на народа, а от собствените си интереси. Подобно на Янукович, Тръмп е потопен в жестока конфронтация със собствения си народ. Но също както Янукович, той има подкрепата на немалка част от обществото. Дори при най-тежките моменти на протестите в Украйна, Янукович имаше свои привърженици. Ще отбележа, че в Украйна имаше и контрапротест, т.нар. антимайдан. Много от контрапротестиращите бяха платени от властта, но все пак имаше такова събитие. По същия начин Тръмп призова своите привърженици да дойдат да защитят Белия дом, но те не го направиха. За мен това е показателно.
Да, Тръмп е подкрепен от около 40 процента от американците. И някои хора ще гласуват за него през ноември при всякакви обстоятелства. Но все още не е ясно доколко настоящите събития ще мобилизират всички потенциални избиратели на Тръмп. Убийството на Джордж Флойд е толкова ужасяващо, че е трудно да бъде оправдано от привържениците на президента. Дори на някои расисти им е трудно да оправдаят убийството на човек, които бива задушаван с коляно около врата си почти 9 минути. Мисля, че Тръмп губи подкрепата на някои религиозни американци и бизнес общността. Ще обърна внимание и на спорта. В САЩ традиционно той е по-консервативен. Но шефовете на Националната Футболна Лига излязоха с изявлението, че „Животът на чернокожите има значение“ и признаха, че погрешно досега са пренебрегвали насилието над афро-американци. Тръмп обвинява „Антифа“ за протестите, но такава организация не съществува. Той я споменава, защото се стреми да мобилизира електората си срещу левия радикализъм. Ще бъде жалко, ако останалият свят повярва, че „Антифа“ има някакво значение в Съединените щати. Искам да добавя, че Америка е последното място на планетата, където трябва да се притеснявате за леви радикали – те са толкова незначителни. Всичко това е пропаганда, идваща от Тръмп. „Ляво“ по американски стандарти – далеч не е равносилно на лявото в Европа или в бившия Съветски съюз. В САЩ почти няма левичари и повечето вътрешни терористични атаки са извършени от крайните десни. Нека ви напомня, че в цялата страна се провеждат протести, а участниците са хора като мен. Говоренето за някакъв таен заговор е просто неуместно. Искам също да обясня как да приемам лозунга „Всички животи имат значение“ (All lives matter), които бива противопоставян на „Животът на чернокожите има значение“ (Black lives matter). Ще направя следната аналогия: представете си, когато говорите за Глодомора в Украйна, когато Сталин целенасочено създава масов глад, при които умират милиони украинци – някой да каже: „Тогава всички народи страдаха“. Ако искате да разберете как се чувстват чернокожите, когато им се каже: „Всички животи имат значение“, помислете как се чувстват украинците, когато им се каже, „Всички са гладували през 30-те години на миналия век“. Определени групи хора имат специална история. Историята на афроамериканците в Съединените щати не е просто особена, а по-лоша. И те имат право да говорят за това.“

Франсис Фукуяма е един от най-известните съвременни философи, професор в Станфордския университет. Автор на книгата „Краят на историята“. Последната му книга „Идентичност. Борбата за признание и политиката на гнева“ обсъжда ролята на идентичността в съвременната политика.

„Всички мои студенти участваха в протестите, особено тук в Станфорд и Сан Франциско. И тези демонстрации бяха предимно мирни. Да се ​​омаловажава всичко това заради отделни вандалски прояви е преувеличение. В Съединените щати от Движението за граждански права през 1960-те години не е имало толкова мащабни протести. Това е следствие от расовата политика в САЩ.

Освен това преди 20-30 години идеологическото разделение в страната престана да се определя от икономически принципи – дясно или ляво. Идеологическите предпочитания зависят от политиката на идентичността. Тъй като Демократическата партия подкрепи движението за граждански права – онези, които се обявиха против него, се преместиха в Републиканската партия, която до известна степен се превърна в партия на белите американци. Някои от членовете ѝ се противопоставят на расовото многообразие което съществува в страната. Въз основа на такива възгледи беше избран Доналд Тръмп. Аз искрено вярвам, че той е расист. Фактът, че в интернет има много теории на конспирацията, че някой стои зад протестите, е следствие от факта, че интернет по принцип е средище на теории на конспирацията. Трудно е да се противопоставяме на това, когато най-големият популяризатор на конспиративни теории е президентът на страната. Тъй като Тръмп не иска да отговаря на въпроси за собствените си грешни действия по време на пандемията, той постоянно измисля нови абсурдни неща. Огромен проблем в САЩ е, че полицията системно прибягва до насилие над чернокожи. Полицаят, който уби Джордж Флойд и чиито действия всъщност предизвикаха протестите, преди това е бил служебно наказван за използване на неоправдана сила срещу афро-американци. През 2014 г., след поредица от подобни убийства, се появи движението Black Lives Matter („Животът на чернокожите има значение“). Но нещата не се промениха в изминалите шест години. Необходимо беше да се обучи по-добре полицията, да се уволнят полицаите с расистки възгледи. В противен случай бездействието води афро-американците до отчаяние заради факта, че държавата не реагира на толкова очевидна несправедливост. Друга важна тема в момента е как Белият дом реагира на коронавируса. В Съединените щати пандемията засяга много повече бедните и съответно много повече афро-американци, латиноамериканци или други малцинства. Поради карантината много хора загубиха работата си в тези общности. Тъй като ограниченията са налице вече повече от три месеца, полицейското убийство на чернокож беше достатъчно, за да отприщи масово недоволство. Но вместо да обръща внимание на тези слоеве от населението, Доналд Тръмп прави обратното. Той се представя като „президент на реда“, призовавайки армията да бъде изведена на улицата и да се разпръснат протестите. Всичко това е абсурдно.

Протестите във Вашингтон бяха мирни, но миналия вторник Тръмп организира за себе си фотосесия. Полицията в аварийна екипировка щурмува мирен митинг, за да може президентът да се снима с Библията пред църква. Между другото, управителите на тази църква не искаха той да бъде там. Този тъжен епизод е показателен за поляризацията в страната. Засега е трудно да се предвиди как ще се развие всичко това. Последните проучвания показват, че повечето американци не подкрепят расовото неравенство и се стремят към единство. Хората не мислят, че Доналд Тръмп е лидерът, от който страната се нуждае в такива моменти. Според мен шансовете му за преизбиране през ноември намаляват. Но в условията на демокрация, изборите са най-добрият начин да се поддържа отговорността на дадено правителство. Ако Тръмп загуби, американските институции ще оцелеят. Ако той бъде преизбран, ще видим преобръщане на върховенството на закона в Съединените щати. Тогава САЩ могат да се превърнат в една полуавторитарна държава. Тук има и друг важен момент. Вече възниква въпросът за легитимността на президентските избори. В момента тече политическа борба и републиканците се опитват да попречат на голям брой демократични избиратели да стигнат до урните. Републиканци се противопоставят на идеята за гласуване по пощата или въвеждането на мерки, които биха насърчили гласуването по време на пандемия. Но тъй като изборите се контролират от местните власти, надявам се, че няма да има открита атака срещу правото на глас.“

Aн Апълбаум е американски историк, журналист, пише за The Washington Post. Носител на награда Пулицър през 2003 г. за книгата си ГУЛАГ. Последната ѝ книга „Червеният глад: Войната на Сталин срещу Украйна“ получава редица международни награди:

„Важно е да осъзнаем, че няколко неща се случват едновременно. Първото са мащабните и легитимни протести срещу полицейското насилие над чернокожи – протести, които избухнаха спонтанно сред афро-американската общност. Убийството на Джордж Флойд беше конкретният повод, но имаше и други случаи през последните месеци, когато полицията или бели расисти убиха напълно невинни афро-американци. Втората тенденция е нарастващото неравенство в контекста на пандемията. Много повече афро-американци умират от COVID-19. Все още не сме сигурни защо. Вероятно защото повече чернокожи работят на места, където не могат да се изолират. На трето място виждаме разбираем гняв в отговор на открития расизъм от страна на Тръмп и неговата администрация. Основното, което трябва да запомните е, че протестите са абсолютно законни, точно както гневът на протестиращите е оправдан. Те излизат на улицата срещу полицейското насилие, расизма и неравенството. Да, има и такива, които прибягват до насилие, така да се каже, „яхвайки“ този протест в своя полза. Такива злонамерени хора се възползват от хаоса по време на протест, за да ограбват магазини. Те със сигурност нарушават закона, но е по-добре да разглеждаме всеки такъв случай поотделно. Кои са тези хора? Някои от тях са бели, други са чернокожи.Важно е да се разбере колко обидно е да се казва на афроамериканците и на американците като цяло, че протестите се организират и ръководят от някъде. По същия начин можем да кажем на украинците, че протестите в Киев през 2004 или 2014 г., са били по сценарий на ЦРУ. Това просто не е така. Още една причина за сегашното напрежението са скорошните президентски избори. Тръмп се опитва да покаже, че ще използва сила, за да наложи волята си на обществото и с това да спечели втори мандат. Това е шокиращо. Защото президентът трябва да обединява народа, докато Тръмп се опитва да мобилизира собствените си привърженици, за да раздели страната. Както цялото американско общество, така и самата полиция в САЩ е разделена. В повечето случаи полицаите не прибягват до насилие, а някъде дори застанаха на страната на демонстрантите. Има и такива, които се поклониха на едно коляно, отдавайки почит на жертвите на полицейско насилие. В Хюстън, Тексас, полицейският началник изнесе реч, призоваваща към разбирателство между хората от различни раси. В САЩ обаче има определени полицейски служители, които се радикализираха по време на мандата на Тръмп, постоянно слушайки атаките му срещу медиите. Това е безпрецедентно. Това никога не се е случвало в новата история на САЩ. Видяхме и прекомерната употреба на сила срещу мирни демонстранти. Такъв беше случаят в САЩ през 60-те години на миналия век, но сегашното насилие е шок за младото поколение. Това се дължи на факта, че Белия дом се ръководи от три години от човек, който е откровен расист и подкрепя използването на насилие, дори в речи и коментари. Думите и фразите, използвани от Тръмп, са езикът на диктаторите – и то не в Източна Европа, а, да речем, в Централна Азия. Отношението на Тръмп към властта не е демократично, той смята, че институцията трябва да обслужва личните му интереси.

Призовавам ви да се въздържате от желание да опростите всичко. Има лоши полицаи, добри полицаи, мирни демонстранти, грабежи, провокатори, има и много дезинформация. Има насилие от страна на властите, но има и такива политици, които се справят добре в местата, които ръководят.“

SHARE
Магистър по "Европеистика с фокус върху източна Европа" от Амстердамския университет, независим анализатор и преводач.