SHARE

Да се срещаш всяка година с папата е привилегия, която малко държави имат. Неслучайно Бойко Борисов се хвалеше пред бившия премиер на Обединеното кралство Дейвид Камерън, че “трима папи са го галили по главата” – малко световни лидери са имали тази чест, а влиянието на главата на най-голямата религиозна общност в света е несъизмеримо по мащаб и престиж. Това е едно от най-големите завоевания на българската дипломация

Тази огромна привилегия е на път да бъде изгубена, тъй като президентът Румен Радев е на път да вкара България в дипломатически и религиозен скандал със Светия престол. И то заради дреболия, относно която, ако просто президентът се бе въздържал от коментар, навярно щеше вече да е отминала и  малцина да са разбралите.

На 26 май по случай празника на св. св. Кирил и Методий (който е на 24 май) България изпрати във Ватикана своята делегация, предвождана от Румен Радев. В българската делегация липсваха духовни лица, въпреки че всяка година на аудиенцията при папата присъстват представители както на православното, така и на католическото духовенство в страната. Но на срещата с наместника на Св. Петър присъстваха лица като зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки.

Това е подтикнало кореспондента в Рим на  в. „24 часа“  да попита Радев защо не са включени представители на религиозните общности, а присъстват личности като г-н Марешки в делегацията. На това българският президент отговоря, че: “Това бе изискване на протокола на папата, делегацията да бъде само държавна и светска. Затова не взехме религиозни дейци”.

Тази реплика на президента провокира реплика от папския нунций в България, монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, който изрично подчерта, че “Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при римския папа”.

След срещата си на папския нунций със Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний на Българската православна църква последният заявява следното:

„От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо”.

И така един необмислен пропуск се превръща в скандал. Този скандал е не просто вреден за българската държава, той е вреден и за образа на Ватикана, тъй като държавен глава, който папата е приел, директно обвинява Светия престол, че не иска да се среща с представители на православното християнство. 

Но историята продължава. На следващия ден българският държавен глава продължи да настоява, въпреки че е опроверган както от Светия престол, така и от Светия синод на православната църква.

„С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…“, посочват в прессъобщение от президентството.

„Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск, са напълно несъстоятелни.

Така с един ход Румен Радев успя да обвини Ватикана, че лъже, да превърне посещението на българската делегация при папата в скандал и да създаде напрежение между католическата и православната общност – нещо, което двете вероизповедания избягват по всякакъв начин, предвид опитите за тяхното сближаване от последните години.

Всичко това, за да се оправдае защо Веселин Марешки е част от делегацията при папа Франциск.

За какво му е на папата да приема българска делегация и да оказва тази несравнима чест към държава, която дори не е католическа, ако това е единствено е повод за скандали?

Всичко това обаче при положение, че традицията за приемане на българската делегация на 24 май вече е нарушена, след като папа Франциск отказа да приеме премиера Пламен Орешарски на точната дата.

До 2014 г. традиционната аудиенция при папата в Рим се провеждаше на точната дата 24 май. Но при управлението на Орешарски – заради неуредици от страна на българските дипломати и заразния образ на българския премиер – тази дата бе изместена на 28 май и се случи в резиденцията ,,Санта Марта” – общежитие, което се намира до портата ,,Перуджино“ на ватиканския град, където отсядат обикновени прелати и свещеници от целия свят, когато са по работа в Рим.

От 2014 г. насам вече българската делегация не е приемана на точната дата 24 май и навярно това нарушение на традицията е само първата предпоставка тя да отпадне. Настоящият папа е от Латинска Америка и не дотолкова въвлечен в отношенията на Светия престол с държавите от Източна Европа, а влиянието и позициите на България не са такива, че да може да отстоява тази си привилегия – да се среща ежегодно с римския папа.

Тази ни неблагоприятна позиция единствено се влошава, когато българската държава стане и причина за скандал между католици и православни – нещо, което всички се опитват да избегнат и никому не е нужно да приема български политици, ако това на всичкото отгоре ще му навлича и напрежение по-големите теми за християнската общност.

Така с простотия, неадекватност и инат една традиция, която дори атеистична комунистическа България поддържа от 1977 г. и има своите корени в хилядолетната история на България и Рим, може да бъде зачеркната.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.