SHARE

От Явор Гечев

Брюксел, имаме проблем!

През 2013 г. в ЕС влезе в сила забрана за продажба на козметика, чиито съставки са били изпитвани върху животни. За много правозащитници и граждани на Съюза това беше голяма победа и важна крачка към пълната забрана на опитите с животни.

Днес, 8 години по-късно, се оказва, че не само не вървим към забрана на опитите с животни, но има и реална опасност забраната за тестове на козметични съставки върху лабораторни животни да бъде заобиколена.

Какъв е проблемът? Европейската агенция по химикалите (ECHA) изисква определени съставки, включително такива, използвани в козметиката, да преминават тестове за безопасност, които задължително включват и опити с животни. Агенцията отказва да признае методики, които не включват изпитване върху животни. Дори и даден производител да не иска да прави опити с животни или да не използва в продуктите си съставки, които са изпитвани върху животни, той няма избор.

Поради тази причина два от най-големите брандове в козметиката Dove и The Body Shop Bulgaria заедно с пет от най-големите европейски организации и групи за защита на животните HSI Europe PETA Deutschland Eurogroup for Animals Cruelty Free Europe и European Coalition to End Animal Experiments стартират Европейска гражданска инициатива срещу опитите с животни. Целта на инициативата е да събере над 1 милион подписа в рамките на следващите 12 месеца, като при успех Европейската комисия ще бъде задължена да предприеме мерки за спазването на забраната за опити с животни за козметични цели и да стартира процес на законодателни промени, които да забранят всички опити с животни като ги заменят с по-надеждни алтернативи.

Можете да се включите в инициативата с подписа си, като последвате линка: https://eci.ec.europa.eu/019/public/#/screen/home

*Препубликувано от Фейсбук

Снимка на Tibor Janosi Mozes от Pixabay 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.