Явно продуцентите трябва да решат кога да свърши този сериал

SHARE

От Захари Карабашлиев

Цялата тази история прилича на продължаващ вече достатъчно много сезони HBO сериал, който отдавна е безинтересен, но пък и не свършва.

Мисля, че няма друг премиер в цивилизования свят, който да е бил конфронтиран с нещо толкова отвратително и който да е успял да отвлече вниманието на обществото за толкова дълго време с какво ли не, само и само да скрие собствения си морален и политически провал.

Само в някакъв сериал, снимки на спящ европейски министър-председател (представете си Меркел, Макрон, Орбан) могат да бъдат замитани под килима, да останат неразследвани. Това е не просто вестникарски компромат, а въпрос, свързан с реална заплаха за националната сигурност. Кой има достъп до спалнята на премиера? Кой му бърка в нощното шкафче? Кой може да пипа лекарствата му? Кой е този, който може да го отрови, упои, дрогира, да направи какво ли не с него, докато той “сладко спинка”? А какво въобще да кажем за пачките EU 500 и кюлчетата злато?!

Без да си специалист можеш да предположиш, че ако това беше в истинския живот кръгът на заподозрени е ограничен (НСО има списък на всички с достъп) до този момент извършителят би трябвало да е намерен и обезвреден. Но това е сериал. И тук не става въпрос за компромати, а за послания. Вече за всички е ясно, че те са просто тийзър на нещо друго много по-голямо, с което разполагат поръчителите. И целта на тези записи е НЕ да инкриминират лицето Бойко Методиев Борисов, а да му напомнят да си свърши работата, която е трябвало да свърши; да го сплашат и забързат.

Кой има интерес от това? Руснаци?(Техните интереси минават през прокарването на едни скъпи тръби) Американци? (Техните интереси са свързани с покупката на едни скъпи самолети, които са май капарирани, ама недоизплатени.) Турските интереси засега оставаме настрана. Европейските са по-малко летални. Или е по-вероятно да са вътрешни интереси? Бивши приятели, сега врагове? И тук зрителите гадаят кой има най-голям интерес премиера да остане на власт и да свърши работата си — руснаците ли, американците ли, кой ли?

А премиерът се изправя срещу безмилостната истина:
От една страна не може да се отдръпне от властта, защото трябва да свърши това, за което му е платено пребогато. От друга страна — колкото по-дълго стои, толкова повече губи. И докато недоволството расте, премиерът опитва да предоговаря съдбата си с тези, чиито пари и злато е взел, готов е на всичко, на всичко, на всичко.

Как да откупи свободата си?

Как да спаси своя живот и този на близките си?

Докато е премиер, поръчителите няма да го докоснат, защото им е необходим. Но колко дълго може да остане премиер? А какво ще стане, когато вече не е? А най-важното: как ще върне обичта на хората? Той толкова иска да бъде обичан. От всички.

Мога да предположа как този сериал ще свърши, ако е американски — все пак донякъде познавам правилата на жанра. Не мога да кажа обаче същото, ако сериала е руски. Не съм следил руски сериали, но като гледам как действат с политическите си врагове се замислям за отрупаното с медикаменти шкафче. И турски сериали не съм гледал (любимите на българските пенсионери, които сега Борисов прелъстява с по 25 евро на месец), българските съм пропускал досега.

Кой може да предвиди финала на този сериал?

По всичко личи, че ще трябва да се изчака края на сезона.
Явно няма как той да свърши, само защото на нас не ни харесва.
Явно Продуцентите трябва да го решат това.

Препубликувано от Фейсбук. Заглавието е на ТерминалНО.

Колаж – Иван Червенков

SHARE