SHARE

За последните близо две години едно от нещата, с които екипът на специалния прокурор Робърт Мълър се прочу, бе фактът, че от него не изтичаше никаква информация.

За заринатия от сензации Вашингтон, в който всеки ден анонимни служители разкриват на медиите поредните скандали с Доналд Тръмп, а уволнени съветници пишат цели книги с пикантни подробности (често и с направени звукови записи), поведението на прокурорите, разследващи голямата история за намесата на Русия в президентските избори, бе повече от необичайно.

Това мълчание за първи път бе нарушено вчера. Когато в типичен за американската столица наратив “част от екипа на Мълър” съобщи на “свои близки”, които от своя страна разказаха на американските вестници, че главният прокурор Уилям Бар не представя цялата история за разкритията на разследването на Мълър и изводите са далеч по-сериозни за поведението на Тръмп и връзките му с Русия.

Развоят идва близо две седмици, след като екипът на специалния прокурор приключи своята разследваща дейност, а главният прокурор Уилям Бар след скорострелно четене на доклада пред един уикенд обяви: нямало е координация или конспирация между кампанията на Тръмп и опитите на Кремъл да се намеси в американските избори и – макар Мълър да не се произнaся, извършил ли е Тръмп престъплението възпрепятствaне на правосъдието – то Бар с готовност прави това решение вместо него, като обявява Тръмп за невинен. Макар едно от малкото половинчати изречения, които получихме от доклада на Мълър в обзора на Бар, изрично да казваше, че президентът “не е оправдан”.

Още тогава “обобщението на основните изводи” на главния прокурор Бар повдигна много въпроси.

На първо място, странно бе, че броят страници на доклада все още бе пазен в тайна – като впоследствие стана ясно, че той е около 400 страници (прочетени, анализирани и обобщени от главния прокурор за ден и половина).

На второ място, когато Мълър бе назначен, на него му бе възложено да разследва всякакви “връзки и координация” между кампанията на Тръмп и Кремъл. Изумително “обощението на основните изводи” на Бар дори не споменаваше думата “връзки”, а говореше как е нямало никаква координация.

И изобщо, как така доклад от 400 страници няма някаква форма на заключение, за да е нужно главният прокурор да прави своя собствена литературна творба. Интернет, веднага роди жанра “обзори на Бар” – резюме на “Клетниците” на Юго например – Бар би обобщил като “френски полицай се удавя”, а за “Моби Дик” главният прокурор “не е открил никакви доказателства за китове”, след като успял да прочете романа за 15 минути.

Историята на назначението на Уилям Бар също създаде поводи за притеснение. На 7 ноември 2018 г. – деня след междинните избори за Конгрес в САЩ – Тръмп светкавично уволни предшественика на Бар – Джеф Сешънс – който се бе самоотвел от разследването. Изглежда целта е била той да бъде заменен от някого, който ще се отнесе по-деликатно към разкритията от разследването.

Бар обеща възможно най-голяма прозрачност по отношение на разследването на Мълър, но вече трета седмица докладът все още не е публичен и всяко писмо за доклада на главния прокурор съдържа все повече причини части от него да останат засекретени.

Червената лампа, че това не е краят на историята, светна миналия петък, когато, без да бъде питан, главният прокурор обяви, че неговият “обзор за основните заключения” не трябвало да бъде разбиран като обзор на доклада, а единствено на заключенията от доклада. И че главният прокурор щял да се постарае до средата на април да предостави редактирана версия на доклада на Конгреса. Тази седмица разбрахме, че дори директорът на ФБР не е виждал доклада, макар една основна част от разследването да бе контраразузнавателна – а именно, дали Тръмп и членове на неговата кампания не са компрометирани от Кремъл.

При все повечето съмнения, че става въпрос за потулване и че обещанията на Бар за прозрачност са единствено надминати от оправданията му защо тя все още не е налична, то част от екипа на Мълър реши да внесе малко яснота през американските медии: 

Екипът е подготвил свои собствени заключения с цел те да станат публични, екипът е искал Конгресът (както при Никсън) да реши дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, а не главният прокурор Бар, а по отношение на връзките на кампанията на Тръмп с Русия разследването рисува картина на кампания, която е била “манипулирана” от “софистицирана операция на руското разузнаване”.

Информацията за това се появи първо в New York Times, а впоследствие бе допълнена от Washington Post, CNN, NBC и потвърдена от Wall Street Journal.
Като резултат от това вчера председателят на правосъдната комисия в Камарата на представителите – демократът Джери Надлър – поиска от главния прокурор Бар незабавно да публикува заключенията в доклада на Мълър, Конгресът да може да види целия доклад без редакции и да бъде представена цялата кореспонденция между специалния прокурор Мълър и Уилям Бар.

Сега на ход е главният прокурор.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat