SHARE

След вчерашната новина за поредна жертва на домашното насилие във фейсбук бе проведена мощна тролска кампания, която доведе и до изтриването на фейсбук публикации на критици на властта и решението им да не приемат Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие. Една от тези публикации бе на Мария Спирова, която ни предостави своя коментар:

Навсякъде из Фейсбук са активирани троли, които безспирно генерират една или повече от следните опорки:

– Домашно насилие няма, всичко е строго индивидуално и до човека.

– Ако домашно насилие има, то мъжете са жертвите, защото жените ги провокират – разделят се с тях или им отказват достъп до децата (всъщност съдът отнема този достъп именно заради домашно насилие).

– Мъжете умират от убийства повече от жените – тоест пак мъжете са жертви (очебийната истина, че мъжете се избиват едни други, а в свободното си време избиват и жените си, не може да се преглътне и трябва да се надвика с обиди и лъжи. Но процентът е 91 на 100 – жени, убити от мъже. От тях 2/3 в дома си, от настоящ или бивш партньор).

И коронният номер – момчетата, отгледани от самотни майки, ставали били по-често престъпници. (Тоест, ако все пак има домашно насилие, това е по вина на майките – а не на оте*алите всичко, изоставили всяка отговорност бащи или пък на бащите, които пребиват и от чиито ръце са се измъкнали самотните майки. Не че има каквито и да е данни, че домашните насилници са мъже, живели без бащи. Има обаче данни, че много от тях, за жалост, са живели с бащи – и нищо добро от тях не са видели).

Това не е случайно, нали разбирате?

Тези хора не са тук, за да търсят истината или да споделят съкровено мнение.

Тези хора някой някъде ги организира, радикализира, плаща им да надвикват истината, да дерайлират дискусията, да изтощят жените, надигнали глас, да докладват постове масово, до победата.

Обществото е на парчета, изядено от пълчища дигитални паразити.

SHARE
Редактор в юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикуван в The Economist и Еuronews. Преводач и криминолог, сътрудник на Института за европейски политики. Живее в Оксфорд.