SHARE

Четири основни извода научихме от изслушването на уволнения от Тръмп директор на ФБР Джеймс Коуми пред комисията по разузнаване в американския сенат.

1) Коуми потвърди, че Тръмп се е намесил в разследването, но Тръмп не е отправял пряка молба разследването да бъде прекратено. 

Президентът Тръмп е помолил Коуми за три неща, които повдигат съмнения за възпрепятстване на правосъдието:

1. За неговата “лоялност” в момент, в който Тръмп го е поставил под напрежение дали ще запази работата си.

3. Да разсее всякакво съмнение, че президента е разследван.

3. Да прекрати разследването на ФБР срещу уволнения съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

2) В ръцете на специалния прокурор Робърт Мълър е да реши дали има възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп. Както и всичко останало. 

След уволнението на Коуми бе назначен специалният прокурор Робърт Мълър, който има правомощието да разследва всичко по отношение на това дали има сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия.

3) Коуми смята президента за лъжец. 

Директорът на ФБР заяви категорично по време на изслушването, че е правил своите записките на личните си разговори с Тръмп, тъй като е смятал, че Тръмп може да излъже за това какво двамата са говорили.

4) Причината Коуми да разпространи записките си са твърденията на Тръмп по негов адрес и желанието му да бъде назначен специален прокурор по случая.

Обвинението на президента, че е уволнил Коуми заради “онова нещо с Русия”, го е принудило да разпространи личните си записки, в които се твърди, че Тръмп му е оказвал натиск да прекрати разследването .

Също така научихме, че:

 • Коуми обвини руския посланик Сергей Кисляк, че е „дипломат, който ръководи мисията в руското посолство, което наема мощна кохорта от разузнавателни агенти и със сисгурност знае за техните изключително агресивни операции в САЩ. Не смятам, че самият той е офицер от разузнаването, смятам го за дипломат.“
 • Джеймс Коуми заяви, че няма никакви съмнения за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. Това беше установено на 8 януари 2017 г. от американските служби за сигурност – ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност, които публикуваха доклад за намесата на Русия в президентските избори в САЩ. В доклада директно се констатира, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”.
 • Коуми заяви, че Тръмп никога не е проявявал интерес към това да се предприемат мерки срещу намесата на Русия в американските избори.
 • Джеймс Коуми потвърди, че Майкъл Флин е под наказателно преследване, което в момента се води от специалния прокурор Робърт Мълър, който бе назначен след уволнението на Коуми.
 • Коуми съобщи, че една от основните причини да води записки за разговорите си с президента е, че се е притеснявал, че Тръмп може да излъже.
 • Коуми е предоставил копие на записките за разговорите си с Доналд Тръмп на разследващия специален прокурор Робърт Мълър.
 • Коуми заяви, че се надява да има запис на разговорите му с Тръмп, както американският президент заяви на няколко пъти.
 • Директорът на ФБР неколкократно е бил молен от Тръмп да прекрати разследването срещу него и Тръмп е искал неговата „лоялност“. 
 • На 6 януари Коуми, след решение на разузнавателната общност в САЩ, е уведомил Тръмп, че се води разследване срещу кампанията, но изрично е подчертал, че разследването не е срещу него в лично качество. 
 • Това е провокирало многократни опити на Тръмп да принуди Коуми да обяви публично, че разследването не обхваща президента, но Коуми е отказал.
 • Коуми отказа да коментира до колко достоверен е частният доклад, който уличава Тръмп в конспирация, нито доколко е замесена в разлеследването руската банка ВЕБ, тъй като и двете са част от настоящото разследване.
 • “Не съобщих на президента, че ФБР и Департаментът по правосъдие бяха уклончиви в това да направят публично изявление, че не водим разследване срещу президента Тръмп поради ред причини, най-важната от които е, че щеше да ни се наложи да коригираме това, ако обстоятелствата се променят”, пише Коуми в писменото си становище пред Сената.
 • Коуми е водил девет разговора с президента от началото на годината, в които двамата са били сами – три на живо и шест по телефона. 
 • “Чувствах се длъжен да документирам първия ми разговор с избрания президент”, пише Коуми. “Създаването на писмени показания незабавно след личните ни разговори с г-н Тръмп се превърна за мен в практика. Това не ми бе практика до този момент. Говорил съм с президента Обама два пъти на живо (и никога по телефона) – веджнъж през 2015 г., за да обсъдим проблеми в областта на правораздаването и за втори път, на кратко, когато той искаше да се сбогува с мен в края на 2016 г.” 
 • На 27 януари Тръмп е поканил Коуми на вечеря. На тази среща Тръмп го е попитал дали Коуми си иска работата, защото “много хора му искат работата”. Но преди това Тръмп вече на два пъти е потвърдил пред директора желанието си Коуми да остане на поста.
 • “Инстиктите ми подсказваха, че тази среща лице в лице и опитът за фалшивата поза, показваща това като първи разговор за моята позиция, означават, че вечерята бе (поне в някаква степен) опит аз да го помоля да остана на работа и той да придобие ролята на мой покровител. Това ме притесни изключително много, особено предвид традиционно независия статус на ФБР в изпълнителната власт.”
 • “Президентът каза “Искам лоялност, очаквам лоялност”. Не помръднах, не проговорих и не промених изражението си по време на продължителното мълчание, което последва. Просто се гледахме в мълчание.”
 • В последствие Тръмп повторно е направил опит да поиска “лояност” от Коуми, при което директорът на ФБР му отговаря, че ще има неговата “искреност”. Тръмп казва “Това искам, искрената ти лояност” и Коуми отговаря “Ще получите това”.
 • “Възможно е да разбираме фразата “искрена лоялност” по различен начин, но реших, че не би било продуктивно да продължавам да настоявам. Терминът „искрена лояност“ помогна за това да се прекрани един много странен разговор и от моите [предварителни разговори] стана ясно какво той трябва да очаква.”
 • Коуми е предупредил главния прокурор, че личните срещи между Тръмп и Коуми не са редни и не може той да остава сам с президента без главния прокурор или негов заместник.
 • Коуми обяви, че няма да коментира дали Тръмп е оказвал натиск върху други ръководители на разузнавателните служби в САЩ, за което се появиха течове в последните дни.
 • На срещата в Белия дом Тръмп е помолил Коуми да изостави разследването срещу бившия съветник по националната сигурност ген. Майкъл Флин, за което Коуми е уведомил прокурора Дейна Боенте. След този разговор между Тръмп и Коуми, Тръмп повече не настоявал от Коуми да изостави разследването.
 • Коуми призова специалния прокурор Робърт Мълър да разпространи всичките записки на бившия директор на ФБР.
 • На въпроса дали действията на Тръмп съставляват възпрепятстване на правосъдието, Коуми отговори, че той не може да отговори на този въпрос и това трябва да реши специалният прокурор Робърт Мълър.

Кратка предистория на изслушването

На 20 март 2017 г. директорът на ФБР потвърди пред американския Конгрес, че се води разследване за това дали екипът на Тръмп си е сътрудничил с Русия при опитите на Кремъл Тръмп да бъде избран за президент.

Вече е установено, че Русия по безпрецедентен начин чрез хакерски атаки и пропаганда се е намесила в американските избори. Уставено е и че това е било с цел да се помогне на Доналд Тръмп да бъде избран за президент. Целта на разследването на ФБР бе да установи дали тази помощ е дошла със сътрудничество от страна на кампанията на Доналд Тръмп.

На 9 май 2017 г. Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми и по негово собствено признание в интервю за NBC това се случи заради “онова нещо с Русия”. До 9 май в публичното пространство вече бе излязла информация за това, че ФБР вече е имало достатъчно доказателства срещу ген. Майкъл Флин – бившият съветник по националната сигурност на президента, който  бе уволнен, след като стана ясно, че е провел разговори руския посланик Кисляк относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали. Срещу него и бившия шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт се водят разследвания за недекларирани приходи от Русия. Начело е вече от новоназначеният специален прокурор, отговорен за случая със сътрудничеството между екипа на Тръмп и Русия Робър Мълър. Повече за това може да научите тук. Води се също така разследване срещу съветника на Тръмп и неговия зет Джаред Къшнър, както и срещу главния прокурор на Тръмп Джеф Сешънс за нерегламентирани контакти с руски официални лица.

 

Може да следите на живо изслушването тук:

 • Снимка: AP Photo/Carolyn Kaster
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.