SHARE

Мажоритарният акционер в „Софарма“ Огнян Донев осъди окончателно прокуратурата заради разследването за пране на пари срещу него, по което беше обвиняем от 2011 до 2013 г.
Според решение на Върховния касационен съд (ВКС) от този понеделник тричленен състав с председател Светла Цачева и членове Албена Ботева и Боян Цонев осъжда прокуратурата да плати на Донев обезщетения в размер на 72 хил. лв. – това е адвокатският хонорар, който той е платил, за да бъде защитаван по образувано досъдебно производство, по което е привлечен като обвиняем за пране на пари.

Чрез шумното разследване – макар и после безславно приключило – държавното обвинение практически се намеси в сделката за „Труд“ и „24 часа“. По него тогавашните собственици Огнян Донев и Любомир Павлов бяха обвинени в пране на пари от документна измама – акционерно споразумение, с което се разпределят дяловете в двете издания.

Разследването се водеше от бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен в правните среди като Петьо Еврото. По него наблюдаващ прокурор е бил и кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, но след като отказва да привлече Донев и Павлов, той е сменен с друг обвинител, припомня „Капитал“. Обвиненията станаха причина да бъдат блокирани дяловете на двамата издатели и така те нямаше как да ги продадат. По него на Донев бе наложена и рекордна парична гаранция от 500 000 лв.

В крайна сметка разследването бе прекратено през 2013 г., а постановлението е потвърдено от съда.

Собственикът на „Овергаз“ и издател на в. „Сега“ Сашо Дончев е осъдил депутата от ДПС Делян Пеевски за 10 хил. лв. обезщетение заради клеветнически твърдения. Решението на съдия Гергана Христова-Коюмджиева от Софийския градски съд е от 19 юли.

Присъдената сума от 10 хил. лв. представлява „обезщетение за неимуществени вреди, произтичащи от обидни и клеветнически твърдения относно ищеца, съдържащи се в обръщение на Д. П. от 10.01.2018 г., разпространено в печатни и електронни средства за масова информация на 10.01.2018 г. и 11.01.2018 г.“, се уточнява в решението на съда. Обезщетението е присъдено заради изявление на Пеевски след представянето на „Бяла книга за свободата на медиите в България“ в началото на 2018 г.
На 11 януари миналата година във вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Стандарт“ е публикувано обръщение на Пеевски по повод представянето на книгата.

В него Дончев, Иво Прокопиев и Огнян Донев са наречени олигарси, „приватизирали икономиката на страната, узурпирали националните телевизии и съдебната система, създатели на политически проекти и на мрежи от зависими НПО-та за уличен натиск“.

Тримата са описани още и като „хора, ограбили страната ни“.

В решението си съдия Коюмджиева посочва, че твърденията са клеветнически. Думите „мафиот“ и „олигарх“ са обидни и има злоупотреба с правото на свобода на словото.

По статии от“ Клуб Z“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.