SHARE

Майката вдига новороденото си. Сълзи се спускат по бащиното лице. Камерата се обръща към друго бебе, показващо неговия миг на пристигане в света. Шок, чудо, радост и облекчение преминават през лицата на родителите.

Това е нестандартен начин да накараш хората да гласуват на европейските избори тази седмица. Триминутното видео е отклонение от обичайните рекламни кампании на ЕС, които обикновено разчитат на списъци с тикчета – показващи, че са премахнати таксите за роуминг напр.

Рождането е истинско, макар няколко сцени преди и след съдбовния момент да са изсценирани. 15 двойки от Гърция, Дания, Чехия и Унгария взимат участие във филма.

За Брюксел това също е рождение на нов жанр: вайрал кампанията. От неговото публикуване на 25 април клипчето „Избери бъдещето си“ е прегледано над 131 млн. пъти по света. По-дългата версия получи субтитри на 33 езика, включително арабски, китайски, хинди, руски и турски. Тя също бе преведена на 31 жестомимични езика. По-кратка версия бе изготвена за телевизионните канали.

Филмът е направен от френския продуцент Фредерик Планшон , а гласът е на датска ученичка. Целта: да накара хората да отидат до избирателните секции. „Искахме да достигнем до емоциите, не само до разума“,  казва говорителят на Европейския парламент Жаум Гюлио.

Парламентът вярва, че задачата му е по-скоро да осведоми гражданите за значението на изборите, отколкото да повдигне избирателната активност, въпреки че Брюксел би се радвал да се промени 40-годишния спад в активността.

Когато европейците от девет страни гласуват на първите преки избори за Европейски парламент през 1979 г., активността е 62%. Оттогава тя е в непрестанен спад, удряйки 42,6% през 2014 г. Дори в Белгия, където негласуващите ги грози глоба – един от 10 не го правят. За евродепутатите това е неудобен парадокс: докато Европейският парламент извоюва все повече власт и влияние, повечето избиратели се отръпват.

Словакия държи срамния рекорд с най-ниска активност на евроизбори – през 2014 г. в страната гласуват 13% – фигура, която пада до 5% в някои градове и села на границата с Полша и Чехия. Олга Гярфасова, професор по европейска политика в Братиславския университ „Коменски“, казва за Guardian, че членството в ЕС се възприема за „твърде далечно от ежедневието на хората“.

Още повече за последните 15 години малко са нещата, които разграничаваха двете основни партии в ЕС. „Доскоро имаше политически консенсус за европейската интеграция“, казва Гярфасова. „Така че дори политическите партии не се съревноваваха, не се позиционираха. Като последица кампаниите не бяха много забележителни или силни.“

В старите членки европейските избори отдавна се възприемат за „второстепенни“ – шанс да си отмъстиш на управляващите.

Сара Хагман, професор в London School of Economics, е съавтор на тезис за това как европейските избори влияят на националната политика и това според нея е логично особено предвид факта, че досега малки промени в съотношението на изборите трудно можеха да променят политиката на ЕС.

Но 2019 г. може да бъде различна, смята тя. От Брекзит до държавните дългове, европейската и националната политика стават все по-обвързани на континента. „Очакваме тези избори да бъдат за ценностите на Европа, което може да покачи активността“, казва Хагман.

Проучванията за вътрешна употреба на Европейския парламент показват, че активността може да е по-висока от 2014 г. – прогноза „на която предпочитаме да не се доверяваме“, казва един от виделите я пред Guardian. За първи път парламентът има „полева кампания“: промотиране на изборите и мрежа от 300 хил. души насред държавите членки за тази цел. Между 25-30 хил. активно ще насърчават и избирателите по време на вота.

„Това са просто европейци, които са притеснени за бъдещето на Европейския съюз и искат да убедят приятелите си, семейството си, колегите си и другите за значението на европейските избори“, казва Гюлио.

Над 2000 събития са организирани по време на предизборната кампания. В Копенхаген младата активистка Грета Тунберг ще говори пред митинг да „направим тези избори за климатичните промени“.

Частни компании също насърчават изборите. Музикалната платформа Spotify е направила „изборна плейлиста“ с една песен от всяка страна. Потребителите на Tinder ще получат уведомление да гласуват, докато преминават през снимките на потенциалната си любов. Германските железници Deutsche Bahn също са подготвили 50 страници за Европа в списанието на влаковете им, а този месец – в Деня на Европа – Централната гара на Берлин светна в цветовете на флага на ЕС.

Неделя ще разберем дали всичко си е струвало.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.