SHARE

Факт е, че победа на БСП би усилила ищаха им за власт и предсрочни избори. Още по-голям факт е, че това тревожи много хора, защото перспективата за промъкване през задната врата във властта на БСП е стряскаща.

Но трябва да е ясно – не може безкрайно ГЕРБ да получава подкрепа от периферия и да остава на власт заради страха от БСП и независимо от золумите, договорките с Пеевски и Доган и безобразията на Цацаров. Защото за това реално гласуват избирателите на ГЕРБ.

Както показаха украинските избори – чувството за справедливост е по-силно от чувството за сигурност. В този смисъл и страхът от БСП не може постоянно да потиска чувството за справедливост.

Ето ви новата формула – това, от което всички имат нужда, не е тоталният и внезапен срив на ГЕРБ – няма как да се случи, тъй като всяка партия на властта има достатъчно ресурс, за да спечели много гласове. Евентуална загуба на ГЕРБ ще се отрази здравословно на демократичния процес, особено ако разочарованите гласуват за друга дясна сила – като например „Демократична България“ , така че общата анти-БСП представителност да не се загуби. Това ще бъде протестният вот на разочарованите – няма нужда от това да не се гласува (защото ще подкрепят БСП), нито да се гласува за партии, които нямат шанс да изпратят евродепутати.

Няма друга реална сила извън „Демократична България“ , която може да получи евродепутатско място/а/, тя може да бъде вашата гаранция за сдържане както на БСП – защото е ясно, че зад Нинова дебне Решетников, така и на ГЕРБ – защото дълбочината на демократизма, евроатлантизма там е спорна, докато Цветанов е шеф на предизборен щаб, да не говорим за целия модел на управление на Борисов заедно с Доган, Пеевски и Цацаров – който е отвратителен и тегли България към дъното.

Разбира се, винаги ще се намерят хората, които да ви убеждават, че трябва да гласувате за един или друг – „по-добър“, „по-по-най-„, но изборите са упражнение по рационалност.

Не е нужно да харесвате напълно ДБ, аз също имам резерви по отношение на „зелените“, защото смятам, че дясна може да бъде партия, която е про-бизнес, но има достатъчно представители в нейната листа, и най-вече на първите реално избираеми места, които да ми дадат увереност, че това е единствената проевропейска платформа – без условностите на игрите с Русия, без лодките и платноходките, енергийните игри и шлемове на Борисов и ВСИЧКИ други представени в парламента партии.

Да не говорим за най-европейската тема – КОРУПЦИЯТА – защото тя е мерилото за прогреса на страната по пътя към възприемането на европейски ценности. Както виждате, корупцията е лепилото на властта – във всички партии, представени в парламента.

Ето ви рационален избор – без емоции, без страсти, в полза на дясното, на демокрацията, не задължително „против“, а „за“. И най-вече на онази Европа в България и България в Европа – която искаме.

Препубликувано от Фейсбук. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.