SHARE

Хиляди се събраха на протест в защита на българската природа в София в четвъртък. Протести се проведоха и в други градове в страната. Конкретният повод е несъгласието на граждани и природозащитни организации с поправките в Закона за биоразнообразието, които предстои да се разгледат в парламента и които отслабват защитата за зоните от европейската екомрежа „Натура 2000“.

Шествието с първоначално стотици любители на природата тръгна от паметника на Алеко Константинов на столичния булевард „Витоша“ и се отправи към църквата „Света Неделя“ с викове „Оставка“ и „Искаме природа, не искаме бетон!“.

„Елате с нас, протеста е за вас”, опитаха се да привлекат поддръжници сред посетителите на заведенията по централната улица на столицата. По пътя на шествието демонстрантите се увеличаваха.

Демонстрации под наслов „Долу ръцете от морето, планините, реките и горите“ имаше и в редица градове в цялата страна – София, Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик, Ботевград, както и на Карадере. Различни природозащитни организации и граждани са недоволни от законовите поправки, внесени от бившия екоминистър Нено Димов и веднъж върнати от премиера Бойко Борисов. Те обаче са отново на дневен ред с мотива, че е необходим нов подход за управление на екологичната мрежа „Натура 2000“.

ГЕРБ реши да тушира протестите на природозащитниците срещу готвените поправки в управлението на българските зони от европейската екомрежа „Натура-2000“ с насрочена за вторник в парламента кръгла маса, на която между двете четения на Закона за биологичното разнообразие ще се търси ефективният начин за управление не само на терените от тази мрежа, но и на защитените територии като цяло. Това стана ясно от изявление на председателя на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева пред журналисти в петък, направено пред партийната централа на ГЕРБ.

Източник: mediapool.bg

SHARE