SHARE

В публичното пространство, доминирано от казионни медии, преобладават атаките срещу съдебния състав, издал определението за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, както и негативни, и крайни оценки за него самият. Има, обаче, мнения на граждани, които са в подкрепа и на съдебното решение, и на самия Джок.

Публикуваме без редакторска намеса отворено писмо на Обединени граждани в защита на Джок Полфрийман до министъра на правосъдието Данаил Кирилов:

Уважаеми г-н Кирилов,

В качеството си на будни граждани, следящи отблизо проблемите на българската съдебна система, и в частност масираната публична атака, на която са подложени съдии и гражданинът Джок Полфрийман, в настоящото отворено писмо изразяваме омерзението си от лъжите, които пресцентърът на Министерство на правосъдието на Република България си позволи да публикува на 08. 10. 2019 г. във връзка със срещата на министър Данаил Кирилов с временно управляващия посолството на Австралия в Атина, г-н Джон Филп.

Представители на висши държавни длъжности в България през последните седмици са замесени в изказвания и действия, срамни за страната ни и даващи ясен сигнал на страните от Европа и по света за наличието на обвързаности по високите етажи на властта в България и за дълбоките проблеми с независимостта и безпристрастността на съдебната ни власт. Тя е системно подлагана на все по-очевиден и груб политически натиск.

След публикуването на определението на САС, с което Джок Полфрийман се освобождава условно, редица политици и други влиятелни личности си позволиха груби словесни нападки над съдебния състав, постановил въпросното определение. Тези нападки са лично отправени към тримата съдии или се основават на лъжовни и непроверени твърдения. Вие г-н Кирилов, също си позволихте изказването на намек за Вашата скептичност в телевизионен ефир относно правилността на взетото от САС решение, в разрез със закона. Самото определение на САС съдържа подробно описание на всички аргументи и доклади, които са взети в предвид от съдебния състав, така че крайното решение е взето напълно обосновано и при спазване буквата на закона.
След постановяването на условно предсрочно освобождаване на г-н Полфрийман, той е отведен като арестант, със завързани ръце в центъра за настаняване на бежанци в Бусманци. Възмутени сме от липсата на обяснения от българските институции, включително Министерство на правосъдието, на причините за продължаващото задържане на г-н Полфрийман. Това задържане е правно необосновано и до този момент необяснено от българските власти, което ни дава право да го наречем отвличане.

В съобщението от пресцентъра на Министерство на правосъдието от 08. 10. 2019 г. относно срещата на г-н Данаил Кирилов с г-н Джон Филп е публикуван цитат от изказване на г-н Филип: “ Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съпроизводството.“ Така представеното изказване на г-н Филип контрастира с тревогата, изразена по-рано от г-жа Мариса Пейн, Министър на външните работи на Австралия, с която колегата й от България

Екатерина Захариева отказа да се срещне, оправдавайки се с натоварената си програма.

Говорител на Министерството на Външните работи на Австралия побърза да опровергае твърденията от съобщението на Министерство на правосъдието, подтвърждавайки първоначалната позиция на австралийските власти за изразена тревога от политизирането на случая с г-н Джок Полфрийман и опасенията от намеса на часни интереси при разглеждането му.

Ние, хиляди граждани от България, Австралия и други страни, следящи внимателно събитията по случая Полфрийман, сме наясно, че последните развития са в грубо нарушение на българското законодателство. Налице е истеричен медиен и политически натиск върху независимата работа на съдиите. Свидетели сме как този натиск се пренася и към състава на ВКС чрез безпрецедентно искане за отказване на предсрочното освобождаване на г-н Полфрийман, инициирано от главния прокурор г-н Цацаров в разрез с действащото законодателство. Скандални са и нападките към организации с предмет на дейност защитата на човешки права, каквато е Българският Хелзинкски Комитет, както и демонизирането на техния предмет на дейност. Той представлява основно помощ в защитата на човешките права за граждани, жертви на репресии и държавен произвол. Именно такъв е случаят с г-н Джок Полфрийман.

Напомняме Ви, че събитията от последните дни се случват в светлината на открито обсъждане на вече публично достъпния видео материал от фаталната нощ, в която смъртоносно е прободен с нож жертвата по делото Андрей Монов. Заснетото от камерите повдига много нови въпроси по случая Полфрийман и допълнително засилва съмненията за липса на справедлив процес.

Официалното публикуване на лъжовни цитати и твърдения от пресцентъра на Министерство на правосъдието на 08. 10. 2019 г. и незакъснялото опровержение от австралийските власти затвърждава усещането за несправедлив подход по казуса с г-н Полфрийман от страна и на Министерство на правосъдието.
Настояваме за незабавни обяснения за причините за така публикуваното съобщение на пресцентъра на Министерство на правосъдието, и разбира се, за освобождаване на незаконно задържания в България австралийски гражданин г-н Джок Полфрийман, и неговото екстрадиране в родината му.

В очакване на бърз отговор,

Обединени граждани в подкрепа на Джок Полфрийман

SHARE