SHARE

От Defakto.bg

След надпреварата от подкрепи за единствения номиниран кандидат за главен прокурор, трупащи се на официалните сайтове на ПРБ и на ВСС, днес дойде предупреждение към всички, позволили си да се усъмнят в тяхната автентичност, доброволност, тежест.
Прокуратурата разпространи безпрецедентна позиция от кандидата Иван Гешев, зам. главен прокурор. От свое име и „от името на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ“ той заявява….

Вижте какво:

Позиция на заместник главния прокурор Иван Гешев:

„Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от ПРБ, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили. Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор.
От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено с всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа. Въпреки че в конкретния случай това едва ли е необходимо, защото най-добрата атестация за нея персонално е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 година под названието “Халифакс“.

Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани независимо от обществения или социалния им статус.“

Иван Гешев, заместник на главния прокурор при ВКП

Поводът

Подобно недвусмислено и сериозно предупреждение – то винаги е сериозно, когато идва от върховете на държавната власт, „господари“ на повдигането на обвинения и иницирането на проверки, сиреч на задействането на наказателна репресия – първоначално събуди недоумение.

Съединението прави прокуратурата

Факт е, освен похвалните, от номинацията на Иван Гешев досега излязоха и критични публикации. И два масови протеста имаше. А на опитите към „прокурорско-следователската“ единна подкрепа да бъдат присъединени и два вуза провокира публична реакция на преподаватели от УНСС. Но несъгласията, дебатът, съмненията са най-нормалното нещо, за демокрацията. Пълното единомислие е характерно за други общества.

Вие вярвате ли на тази прокуратура?

Недоумение събуди и твърдението за „демонизиране“ на прокурор Силвия Соколова от специализираната прокуратура – фигура, публично неизвестна.

Накрая загадката кой е атакувал тази обвинителка и с какво се разреши.

На нея е посветен само един пасаж от публикация на „Капитал“, анализираща механизма на
подкрепите и подкрепящите. В който се казва:
„Сред тях например е Силвия Соколова, която през 2013 г. беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски. Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега“.

Вижте още тук

Заглавието е на „Терминал 3“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.