SHARE

От Obshtestvo.org

Както Obshtestvo.org вече писа, управляващите в лицето на депутата от ГЕРБ – Александър Ненков, отложи за пореден път тол-системата – този път “най-късно до 1 март, 2020 г.“. Това не е първото и второто отлагане на пускането в експлоатация на тола въпреки уверенията на управляващите, че няма да има повече отлагания. Ето и част от генезиса на причините за това.

Изграждане и опериране на тол-системата

Зад тези определения законодателството у нас посочва ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е “Оператор на системата”, като въпросният управлява и изграждането й, т.е. държавата има контрол над всичко случващо се, свързано с тола. Да, ама не! Всъщност при сключването на договора за “опериране” държавата в лицето на АПИ се отказва от правото си по закон (по чл. 10, ал.1 от Закона за пътищата) върху собственост на системата и предава всичките си права в частни ръце (в лицето на австрийската фирма “Капш”), което е първа стъпка към концесия върху българските пътища.

Скандал за 1,3 млрд. лева – АПИ делегира на “Капш” да събира тол-таксите

Това обаче противоречи на Закона за движение по пътищата, където ясно е записано, че АПИ трябва да “оперира
и поддържа Електронната система за събиране на пътни такси”, както и да “осъществява правомощията на държавата във връзка със събирането на пътните такси”.

Какво означава това и кой печели от тези обстоятелства?

Горепосочените факти водят до следните заключения. Частната австрийска фирма “Капш”:

  • Ще отговаря за събираемостта на приходите от системата
  • Ще събира всички средства, генерирани от системата (което вчера от АПИ отрекоха в съобщение до медиите, в което казват, че “Капш” няма да има достъп до парите)
  • Ще има пълен контрол върху цялата електронна система и отчитането на средства, както и
  • Ще получава и данните за местоположението на всички тежкотоварни автомобили в страната в реално време.

Ако това ви се струва малко, нека добавим и че въпросната фирма ще взима решенията за определяне на това кой ще разпространява винетките и тол-таксите, както и дали ще има
монопол на пазара от една фирма доставчик, както досега (договорът на другият доставчик “Телетол” наскоро беше прекратен).

Какво знаем за австрийската фирма “Капш”, на която АПИ дава цялата тази власт?

„Капш Трафик Солюшънс“ e консорциум от дружества, които оперират на територията на България, Полша, Италия, Испания и други държави, като българската част от консорциума е без международен опит и реално изпълнени и въведни в експлатация тол-системи. Освен това основен деклариран подизпълнител за разработката на българската тол-система е фирма, регистрирана в България с име “ИТА Инженеринг”, кояго също няма опит в изграждането на тол-системи.

Миналата седмица писахме, че въпросният консорциум “Капш Трафик Солюшънс” и тяхното дружество в Полша е разследвано, а служители на фирмата са задържани със сериозни обвинения. Там обаче нещата не бяха свързани с тол-система, а с обществена поръчка в областта на тяхната железопътна инфраструра. Когато говорим за изграждането на тол-системи обаче, “Капш” отново имат доста “тъмно” досие.

ЮАР

Различни чуждестранни медии посочват, че 74% от оборота на тол-системата в ЮАР, която е оперирана отново от “Капш”, е влязал директно във фирмата и не е излязал оттам. Последният голям международен проект, който дружествата около австрийската Kapsch CarrierCom са изпълнили, е изграждането на тол-системата в Южна Африка. За проекта в южноафирканските медии през последните няколко години се говори много, като неправителствената организация Outa прави проучване в южноафриканската тол-система и установява, че 2/3 от приходите на дружеството изтичат във фирмата, която е изградила системата. Според транспортния министър Джа Манслангани – от пускането на системата досега са събрани 2.9 милярда южноафрикански ранда (което е около 377 милиона лева) от тол-такси.

Според проучването на активистката организация Outa “Капш” са усвоили 286 милиона лева (74%) от оборота на държавата за тол-такси. През 2013 „Капш“ в партньорство с TMT (местна компания) изграждат системата и през 2016 г. „Капш“ придобиват групата TMT, с което установяват пълен контрол върху системата. След пускането й през декември 2013, през 2014-а и 2015-а настава криза и общественото недоволство заради системата и похарчените пари нараства. Според данни от пътната агенция в Южна Африка парите, които се плащат на „Капш“ (през компанията ETC – Electronic Toll Collection, собственост на „Капш“), се равняват на 7.5 млн. лв., а самата държава генерира оборот от 8.9 млн.лв. на месец, което на практика означава, че за държавата не остават пари за пътища.

Освен всичко това като допълнение към неизгодната сделка събираемостта от работата на системата е трагична. За всички издадени фактури от електронни тол-такси държавата успява да събере едва 30%. Като резултат – в края на март 2017 г. държавната компания е на минус, с несъбрани такси в размер от над 1.1 млрд. лв.

Чехия

На 7 март 2019 г. информационната агенция Reuters публикува новината, че барети са нахули в офисите на „Капш“ в Чехия. Претърсването е следствие от разследване за корупция от антимонополния орган на Чехия във връзка с действия на компанията в Чехия за придобиване на права да оперира тол-системата в страната. Главният изпълнителен директор на “Капш” – Карел Феикс, и директорът на Комисията за защита на конкуренцията – Питър Рафаж, са обвинени в опит да манипулират обществена поръчка, вследствие на което незаконно да оперират със системата за електронно пътно таксуване в Чехия. Със случая се занимава Специализираното звено за борба с организираната престъпност в Чехия. Като резултат – министърът на транспорта в Чехия подава оставка.

При провеждането на последния търг за оператор на системата през 2018-а “Капш” са били отстранени за сметка на консорциум от техни конкуренти – CzechToll и SkyTol. В тази връзка премиерът на Чехия Андрей Бабиш казва, че след отстраняването на “Капш” като оператор на тол-системата се е оказало, че експлоатацията й ще струва с един милиард евро по-малко.

Коментарът на МРРБ и АПИ по въпроса

В разговор по темата между зам.-председателя на Националното сдружение на превозвачите – Красимир Лалов, и зам.-министърът на регионалното развитие и отговорник за тол-системата – Николай Нанков,на пресконференция на АПИ вторият бе запитан дали знае дали въпросната фирма, която изгражда  тол-системата у нас, е същата [свързаната с толкова злоупотреби в държавите, в които оперира „Капш“]? Зам.-министърът отговори, че избирайки фирмата Х на даден етап, от министерството не са знаели нищо за нея и за бъдещите дела срещу нея. В края на изказването си Нанков допълни, че този въпрос не е от юрисдикцията на МРРБ и каза, че за него е важно те да си изпълнят ангажимента, без значение къде ги съдят.

Естествено, притеснението остава за превозвачите, които така и не получиха отговор на въпроса си „Какво ще се случи, ако си закупят устройства от въпросната фирма, а след няколко месеца започнат дела срещу нея и у нас?“.

Вижте още тук

Снимка: АПИ – Подписването на договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.