SHARE

Въздухът в България е по-мръсен от този в Китай, стана ясно преди седмица от специален доклад на Европейската сметна палата. Страната ни е убедителен първенец по критерий за загуба на години живот в добро здраве поради замърсявания на въздуха, повече от два пъти средния показател на ЕС. Повече по тази тема може да прочетете тук. 

Междувременно в столицата София от години се обещават мерки за справяне с мръсния въздух, причинен основно от транспорта и отоплението на твърдо гориво. Тази година не прави изключение по отношение на обещания. 

Ново проучване води до директни доказателства че токсичният въздух, който вече е свързан с вреди за неродените бебета, се движи през телата на майките, пише Деймиън Карингтън, редакторът „Околна среда“ на британския Guardian. 

 

Учените са открили първите доказателства, че фините частици от замърсения въздух пътуват през дробовете на жените и се натрупват в плацентата.

Токсичният въздух вече се свързва с вреди за фетусите, но как точно се нанася тази вреда все още не е ясно. Новото проучване, което включва майки от Лондон, Великобритания, открива сажди в плацентата на всяко едно от техните бебета, а учените казват, че е възможно частиците да са навлезли и в самите фетуси.

„Това е притеснителен проблем – съществуват сериозни връзки между мръсния въздух, който дишат майките, и ефекта, който той има над бебето“, казва Лиза Мияшита от университета „Куин Мери“ в Лондон, която е част от проучването. „Добре е бременните, ако има такъв вариант, да се движат по по-незамърсени маршрути. Всъщност дори и ако не става въпрос за бременни. Самата аз избягвам натоварени артерии, когато вървя пеша към метрото.“

Серия от предишни проучвания доказва, че замърсяването на въздуха значително увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото, което води до доживотни вреди за здравето. Мащабно проучване над повече от 500 000 раждания в Лондон, публикувано през декември, потвърждава връзката и кара лекарите да стигнат до заключението, че последствията за милиони жени в замърсените градове по света се „доближават до общественоздравна катастрофа“.

Учените откриват все повече доказателства, че замърсяването на въздуха води до здравословни проблеми много отвъд дихателните пътища. През август проучване откри, че замърсяването на въздуха води до „значително“ намаляване на интелектуалния капацитет, а през 2016 г. токсични наночастици от замърсен въздух бяха открити в човешки мозъци.

Новото проучване изследва плацентите на пет жени непушачи, всяка от които е родила бебе в добро здраве. Учените изолират макрофаги, които са част от имунната система на тялото и обгръщат вредни частици като бактерия и фини частици от замърсен въздух.

Въпреки че трябват още изследвания за финално заключение, д-р Мияшита заявява, че: „Не можем да достигнем до никакво друго заключение. Очевидно е, че това са частици черни сажди.“ По-ранни експерименти показват, че частици, вдишани от бременни животни, се пренасят през кръвния поток към плацентата.

„Не знаем дали частиците, които открихме, могат да се придвижат във фетуса, но доказателствата ни сочат, че това действително е възможно“, казва д-р Норис Лиу, също част от университета „Куин Мери“ и от екипа. „Също така знаем, че не е нужно частиците да влязат в тялото на бебето, за да имат неблагоприятен ефект, защото те вече влияят на плацентата, а това има директни последствия за фетуса.“

Проучването е представено в неделя на международния конгрес на асоциацията European Respiratory Society (ERS) в Париж. „Проучването навежда към вероятен механизъм, който показва как бебетата са повлияни от замърсяването, докато на теория са защитени в утробата“, казва проф. Мина Гага, президент на асоциацията и част от екипа на атинската болница Athens Chest Hospital в Гърция.

„Това проучване трябва да спомогне за осведомеността на лекарите и обществото, що се отнася до вредните ефекти на мръсния въздух върху бременните жени“, казва тя, отбелязвайки, че фетусите могат да бъдат увредени от нива на замърсявания, които са по-ниски от настоящите прагове, зададени от Европейския съюз. „Нуждаем се от по-стриктни политики за чист въздух, за да намалим вредата от замърсяването над здравето в световен план, тъй като вече виждаме ново поколение от юноши, които имат здравословни проблеми.“

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк наскоро предупреди за опасността от замърсения въздух за бебетата: „Не само че мръсният въздух вреди на развиващите се дробове на бебетата, но може перманентно да увреди развиващите се мозъци – следователно бъдещето им.“

Отделно проучване, представено на конгреса на ERS, открива, че децата с ранно проявила се и хронична астма се представят по-слабо в образованието, отколкото децата без такава диагноза. Астмата при децата се свързва със замърсяването на въздуха.

Проучването, което се провежда в рамките на 20 години в Швеция, показва, че е до три пъти и половина по-вероятно за децата с астма да напуснат училище на възраст от 16 години, оставайки само с базово образование; както и два пъти по-вероятно да се откажат от висше образование.

Д-р Кристиан Шилерт от университетската болница Karolinska University Hospital в Стокхолм заявява, че: „Проучването показва, че [тези] деца имат по-малки шансове в живота, що се отнася до образованието си и бъдещата си професия.“ Той заявява, че една от възможните причини е, че децата с астма традиционно посещават училище по-малко от здравите деца.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.