SHARE

Преди изборите ни убеждаваха, че популистката вълна, която ни донесе Брекзит и Тръмп, ще се превърне в цунами. Медии и анализатори предричаха огромен ръст на популистите по целия континент. Националисти, протекционисти и обикновени руски ченгета се надяваха, че изборите през 2019-а ще доведат до фактически разпад на ЕС, до някаква “Европа на отечествата” , слаба и разпокъсана, удобна жертва на всякакви икономически и геополитически интереси.

Добре организираната пропагандна машина опита всичко — да демотивира електората, да създаде чувството, че някакъв нов, националистически световен ред е неизбежен, да убеди хората, че Европа работи против техните интереси. Лидерите на либерална Европа бяха описвани като слаби, наивни или злонамерени, обречени от историята хора.

Тогава започнаха да идват резултатите. Те очертават три тенденции. — голяма избирателна активност в много държави, свиване на националистическите формации и огромен ръст на зелените движения. Това показва три големи провала на популистката пропаганда – демотивационната кампания се провали и хората излязоха да гласуват. Кампанията, описваща зелените движения като убийци на работни места, опасни радикали и едва ли не комунисти – пропадна. Руският проект “Европа на отечествата”, Европа, основана на национализъм, протекционизъм и ограничени граждански права – пропадна.

В Германия зелените са втори и дишат във врата на десницата. Неофашистката “Алтернатива” получава едва 10 процента. В Австрия националистите станаха жертва на собствените си далавери с руски пари и се свиха драматично. В Холандия, страна с традиционно силно евроскептично крило, националистите получиха под пет процента.

В Гърция, страна с болезнено сложни отношения с Брюксел, традиционната десница победи управляващата партия „Сириза“ , а, крайните националисти печелят около 6%. В Ирландия зелените утроиха резултата си, националистите не получиха никаква сериозна подкрепа. Във Франция партиите на Марин льо Пен и на Макрон са с почти равни позиции на върха, с лека преднина за националистите. Зелените отбелязаха сериозен ръст и вземат около 12% Общият резултат от 23% за Льо Пен обаче показва свиване спрямо президентските избори, Франция категорично гласува за Европа.

Една от най-добрите новини е огромната победа на Санчес в Испания.

Социалистите, предвождани от него, печелят с 29% пред център-дясната Народна партия (17%). Силно се представят и либералните „Граждани“ (16%). Чак след трите проевропейски партии идват евроскептичната крайна левица (14%) и крайнодясно VOX (10%).

Но истинската новина от Испания е фактът, че социалистите на Санчеса се превръщат в най-голямата партия от център-лявото европейско семейство. И победата им идва на фона на тоталния срив на немската левица.

Това ще сложи край на немското а Ла Шрьодер социалистическо владичество над лявото в Европа и неговото проруско/меркантилно посткомунисческо крило. Това ще е огромна промяна в начина, по-който се държи левицата и толеранса ѝ към изроди като родните.

В Европа наистина се открои паневропейско движение с ясна кауза, което постигна изключителни резултати. Но това не бе евроскептичният популизъм, а зелените партии.

Сериозните активи за зелените дойдоха и след една от малкото кампании, водени на европейско ниво с ясна кауза – заплахата от климатичните проблеми, ясно лице – младата Грета Тунберг, и ясен противник – антинаучната демагогия, пряко свързана с евроскептичните сили.

В България резултатите са по-тревожни, двете открито антиевропейски партии, БСП и ВМРО, ще имат общо 7 или 8 депутати. Добрата новина е обаче, че социалистическа партия отново успя да загуби избори, в които водеше- до голяма степен благодарение на расистката си, антиевропейска кампания. Очевидно и у нас има таван на ултраконсервативния вот.
Резултатът на „Демократична България“ заслужава адмирации – проевропейските либерали у нас решиха да гласуват.

Всичко това показва, че Европа се събужда, вижда заплахата пред себе си и е готова да се бори.

SHARE