Европа избра Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

SHARE

Българката Кристалина Георгиева беше определена официално в петък за кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд след оспорвано гласуване на 28-те страни членки, съобщи организаторът на изборния процес, френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер, цитиран от Франс прес, научаваме от БТА.

„Г-жа Георгиева вече е кандидатът на европейските страни. Всички ние ще подкрепим кандидатурата й“, заяви френският министър след конферентен телефонен разговор с европейските си колеги, който потвърди резултата от гласуването.

Коментар от Евгений Кънев:

Номинацията на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ дойде след много сложна дипломация и безпрецедентно тайно гласуване на финансовите министри на ЕС.

Този избор е поредната победа на – добър или лош – най- големия реформатор в ЕС – френския президент Емануел Макрон. Изненадващо зад Кристалина беше също Италия, а не толкова Източна Европа. Срещу бяха Германия, Скандинавия, Холандия и Испания. А Великобритания се въздържа.

В крайна сметка с гласовете на 56% от държавите и 57% от населението на ЕС Кристалина надделя. Нейният противник Дизелдум от Холандия събра 44% от държавите и 43% от населението.

Последна пречка беше възражението на Холандия и Скандинавия срещу нейната възраст, която надвишава допустимата по правилата на МВФ, но и по този въпрос е било постигнато съгласие.

Така Кристалина става в тези бурни времена най-трудно номинираният (дори под прага от изискуемите 60% от страните) лидер на МВФ, но пък победи в таен вот, с какъвто никой друг лидер на ЕС не може да се похвали.

МВФ е създаден през 1945 г. като резултат на Бретън-Уудската конференция през 1944 г. по идея на смятания за най-голям икономист на ХХ век сър лорд Джон Мейнард Кейнс и американския финансист Хари Декстър Уайт. Целта му е да подкрепя поствоенната международна валутна система и платежните баланси на държавите.

Много малко хора си дават сметка, че най-важните реформи – валутният борд и приватизацията, които спасиха България от катастрофа, утвърдиха пазарната икономика и подготвиха страната за ЕС, всъщност станаха благодарение на МВФ. Без преувеличение най-успешното управление на икономиката през целия преход беше това на МВФ.

Донякъде номинацията на най-успешния българин в международните институции е in memoriam за 20 г. от успеха на МВФ в България.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.