SHARE

Основният извод от изборите за Европарламент: Европа е вече различна и няма как да оцелее, ако не го разбере! Това се налага от първия анализ на резултатите от вота в 28 държави, като има няколко добри и една лоша новина:

– С партийната доминация на двете основни политически фракции в ЕС е приключено – за кратко или за по-дълго. ЕНП и ПЕС дори и заедно нямат мнозинство в новия състав на Европарламента, като заслужено обраха плода на своята изолираност, бюрократичност и безидейност от последните десетина години. В този си вид и състав те са изчерпани откъм идеи и доверие и все още са най-големите партийни коалиции в ЕП само по силата на инерцията. Ако не го разберат, на следващите избори ще се озоват там, където сега се оказаха социалистите във Франция или десните в Испания!

Избирателите заложиха на нови и млади лица, на партии и коалиции, които са адаптивни към реалните проблеми и предлагат действени решения. Зелените и АЛДЕ са хит, защото говорят разбираемо и особено Зелените предлагат и решения!

– Националпопулистката вълна в Европа не се състоя и това е най -добрата новина! С изключение на Франция и Италия, новите националсоциалисти и еврорушители претърпяха провал и ще имат отчетливо по-малка група в този парламент. Все пак Орбан обра вота в Унгария, а и в Полша „Право и справедливост“ спечелиха, но това са по-скоро авторитарни власти, отколкото неонацистки партии и движения. Но авторитаризмът и популизмът им е не по-малко опасен за бъдещето на Европа на свободите и ценностите! От другата страна е добрият пример на Курц – най-младият европейски премиер, който безапелационно осветли опасните зависимости и безграничната алчност на австрийските националисти и ги изхвърли от властта.

– Много висока избирателна активност, необичайна и рекордна за този вид избори за последните 20 години! Повече от половината европейски граждани отидоха да урните, като водеща роля имаха младите хора, особено в двете водещи държави – Германия и Франция. Рекордна активност обаче и в Румъния, Полша и Португалия. Това значи, че Европа е жива, ценена от своите граждани и те приемат този избор за важен за живота и бъдещето им!

– Нараства дупката на евроскептицизма в бившата Източна Европа и силата на желанието за твърдата ръка отвъд правата, свободите и европейските ценности. Полуавторитарните управления в Унгария, Полша, а и в България бяха подкрепени от избирателите им и това е мощна сигнална лампа за тежките проблеми с правото и демокрацията в тези държави! Към тях може да прибавим и тежките залитания в антиевропейска реторика на спечелилия изборите в уж напускащата Великобритания Найджъл Фарадж и тежката политическа и парламентарна криза там по повод „сделката за Брекзит“, която сгромоляса консерваторите, но удари и лейбъристите… Но пък в Румъния избирателите тежко наказаха, дори и чрез специален референдум, „крадците на правото“ от управляващата Социалистическа партия на осъдения за злоупотреби Ливиу Драгня!

Предстои да видим фрагментиран и нестабилен състав на новия Европейски парламент, който много трудно ще излъчи нова Европейска комисия. Това е проблем, но и огромна възможност – да се преговорят ценностите и да се направи принципен избор сред най-добрите възможни кандидатури на истински убедени реформатори! Защото е нужна дълбока и смислена реформа на евроинституциите, а не сделки и лозунги, нужен е силен и мотивиран шеф на ЕК, а не Spietzencandidate, нужен е път към новата визия на ЕС, а не застопоряване на евровлака в гара с неработещи коловози!
А къде сме ние във всичко това е тежък и труден въпрос, предмет на друг анализ…

SHARE
Адвокат, експерт по конституционно право, бивш депутат от 38-то Народно събрание, Председател на НГИ "Правосъдие за всеки".