SHARE

В предаването „Лице в лице“ Евгени Марчев, „Студентът от Хага“, който беше настанен с комоцио в „Пирогов“ (след като беше бит от полицията по време на протеста, бел. на ТерминалНО), разказа за задържането си след напрежението със служители на реда под прозорците на Министерския съвет миналия петък.

„Не бях на първа линия, а няколко метра назад, когато видях, че пред веригата от полицаи се образува напрежение от няколко души, които очевидно бяха влезли в словесен конфликт с тях. В този момент веригата от униформени тръгна напред заедно с палките и със сила и започнаха да крещят да се дръпнем назад. Видях един мъж, който беше нападнат и нещо в мен трепна. В момента, в който го дръпнах, застанах сам срещу полицаите и вдигнах ръце, за да покажа, че не съм агресивен и не искам да им навредя“, разказа Марчев.

Той категорично отрече да е посягал на полицаите и да е хвърля предмети по тях и призова полицията да изкара видеозаписи, за да се види, че това е така.

„Подчертавам, че нападението над полицаи е абсолютно престъпление. Това са хора, които са неприкосновени и са там, за да ни пазят“, допълни младежът.

„Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари – в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха“, продължи да разказва студентът.

„За мен правото да излезеш и да кажеш, че не си доволен от нещо, е най-голямата основа на демокрацията. Една от големите разлики между България и останалите европейски държави е, че има една ценностна база, върху която останалите страни градят. Тук, в България, тази база липсва“, казва Евгени Марчев.

Той заключи, че всеки тук е виновен до доказване на противното, а не обратното. „Съдебната система мисля, че е достатъчно опорочена и това е ясно за всички. На протестите има хора от целия политически спектър – отляво-надясно, дори и центристи“, категоричен е битият протестиращ.

Източници: бТВ, OFFnews

Цялото видео вижте тук

SHARE