SHARE

От Карлота Гал, The New York Times

Стъпка по стъпка през годините, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опита да си гарантира, че никой не може да оспори неговото лидерство. Той маргинализира противниците си. Прочисти армията, полицията и съдилищата. Уплаши се от независимата преса. Укрепи правомощията си в конституцията. И обеща на турците ярко икономическо бъдеще.

Беше огромна изненада, когато резултатът на общинските избори през уикенда показа, че партията на Ердоган не само е загубила контрол над Анкара – политическият център, но може би и над Истанбул – търговският център на страната, родният град на президента и сърцевината на дългогодишната подкрепа за него.

Дори и резултатите да не са окончателни, те представляват най-голямото политическо земетресение, което разтърси Ердоган след почти две десетилетия необезпокояван контрол начело над Турция, съюзник в НАТО и критичен елемент на стабилността в региона.

Това, което беше различно този път, беше стагнираната икономика и силно дисциплинираната опозиция.

Те разположиха монитори и не само следяха избирателни секции, но също така спяха върху чувалите с подадените и подпечатани бюлетини, за да ги пазят от евентуално подправяне от страна на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган (AKP).

„Смятаме, че те не успяха да опорочат изборите“, каза 28-годишната Илайда Кокоглу, вицепрезидент на истанбулския клон на опозиционната Републиканска народна партия (CHP). „Те не очакваха да бъдем толкова организирани или това въобще да е възможно.“

Резултатите не означават, че Ердоган, чийто мандат като президент продължава четири години, ще промени поведението си, което включва насърчаване на ислямските религиозни ценности над секуларизма, по-тесни връзки с Русия и по-студени отношения с НАТО. Но изборите показаха, че Ердоган има слабости.

„Това е катастрофа за него“, казва Аслъ Айдинтасбас, старши научен сътрудник в Европейския съвет за външни отношения. „Сега знаем, че той не е непобедим.“

Отслабената икономика на Турция, която бързо се разрастваше в годините на управлението на Ердоган, бе основното притеснение на гласоподавателите въпреки обясненията на президента, че проблемите не са по негова вина. През март страната претърпя рецесия. Безработицата надхвърля 10% и до 30% сред младите хора. Турската лира загуби 28% от стойността си през 2018 г. и продължава да отслабва. Инфлацията достигна 20%.

Илайда Кокоглу каза, че тя и колегите й са разбрали в рамките на един час след официалния край на изборния ден в неделя вечерта, че наблюдават най-важната промяна в Турция, откакто Ердоган е на власт. Дори най-отдалечените места в избирателния район на Истанбул бележат поражение за кандидите от партията на президента.

На нощен брифинг в Истанбул Имамоглу каза, че има доверие в турските институции и че те ще потвърдят победата му за разлика от АКР. „Не очаквам това от партията – каза той. – В продължение на години АКР няма да приеме победата ми.“

Кметовете на опозицията в двата най-важни града в Турция дават възможност на Републиканската народна партия (традиционната партия на Кемал Ататюрк – бел. ред.) да покаже как може да управлява ефективно, с контрол на общинските услуги от събирането на отпадъците до обществения транспорт. Имамоглу обеща още, че като кмет на Истанбул ще направи пълна ревизия – перспектива, която може да създаде нови проблеми за АКР, ако разкрие доказателства за корупция в мандата на управляващата партия.

Републиканската народна партия, винаги критикувана за липса на организация, за пръв път беше добре подготвена за изборите. Екрем Имамоглу, на 49 г., бивш кмет на район в града, мобилизира хиляди доброволци да наблюдават всяка избирателна урна в голямата столична област и да записват броенето чрез специално разработено компютърно прилжение, чрез което партията получи свои независими резултати. „Успяхме да сравним нашите данни с техните“, каза Илайда Кокоглу.

Решаващият момент е в 21 ч. в неделя, когато Ердоган произнесе първата си реч за вечерта, претендирайки за победа на АКР като цяло в общинските избори. Избирателната комисия внезапно спира да обявява резултатите от изборите за Истанбул, същото прави и информационната агенция Anadolu – източникът, предпочитан от правителството да съобщава резултати в изборната нощ.

„Щабът на президента вече е видял по какъв начин ще се развият резултатите и спира броенето“, каза Озгур.

Унлухисарцикли, директор Изследователския институт на German Marshall Fund, САЩ в Анкара. „Спряха броенето, за да решат какво биха могли да направят – каза той. – Имаше дори дискусия да се каже за някаква намеса“, каза той.

„Много се страхувахме“, каза Илайда Кокоглу. Тя припомни други избори, когато избирателната комисия е спряла да дава резултати само за да продължи по-късно и да обяви съмнителен скок в полза на управляващата партия.

Поддръжниците на опозицията казват, че това се е случило на предишните избори за кмет на Анкара, по време на преброяването на референдума за промяна в конституцията през 2017 г., който даде на Ердоган повече изпълнителни правомощия, и дори на президентските избори през юни 2018 г.

Усилията им да имат собствени данни през 2018 г. се провалят, когато компютърната система на републиканската партията се срива по средата на вота. Кандидатът им по-късно признава поражение.

Но този път е различно. Когато кандидатът на Ердоган, Бинали Йълдъръм, бивш министър-председател, се обяви за победител в Истанбул, Екрем Имамоглу незабавно обяви публично, че той води и разполага с доказателства за това. Имамоглу прави 10 изявления за това, че води в надпреварата в тази нощ.

Ердоган е отговорен за това, което много критици наричат имперско управление на Турция. Той налага жестоки репресии и прочиства правителството след неуспешния опит за преврат през 2016 г., за който обвини дългогодишния си съперник в изгнание Фетула Гюлен, който живее в Съединените щати. Турция на Ердоган е водеща по брой журналисти в затвора.

Но господството на Ердоган като лидер на Турция се дължи и на неговия безспорен политически талант, както и на провала на основната опозиционна партия да предложи добри кандидати и да разшири влиянието си. Поддръжниците на CHP често се питат защо лидерите им като че ли са подготвяли избори след избори в полза на Ердоган.

Решителността на опозицията, от една страна, но подкрепата в обществото и дори вътре в партията на Ердоган, от друга, изглежда, създадоха този трус за него на тези избори.

„Опозицията стоеше твърда и имаше признаци за общо разгръщане“, каза Озгур Унлухисарцикли, описвайки силната обществена подкрепа в Twitter и други социални медии. В 23 ч. в неделя Ердоган се появи в Анкара и призна загубата на поне един град – огромен проблем сам по себе си.

Тогава хората в централата на партията на Ердоган публикуват снимки от компютърните монитори на АКР, показващи водачеството на опозиционния кандидат в Истанбул. „Поддръжниците на Ердоган очевидно „изтекоха“ тази информация“, каза Айдинтасбас от Европейския съвет за външни отношения.

Ердоган все повече се отчуждава през годините, обграден в огромния си президентски дворец от все по-малък и все по-малък кръг от помощници и министри.

Но политическите анализатори не се съмняват, че е взел решение да позволи реалните резултати за гласуването в Истанбул да бъдат оповестени в понеделник сутрин само за да защити собственото си изборно наследство.

„Ердоган не е луд човек, той е интелигентен“, каза Илайда Кокоглу.

Айдинтасбас подчерта, че той, който винаги е черпел легитимност от избирателната урна, би видял, че е невъзможно да се промени резултатът. „Нямаше начин – каза тя. – Те не намериха начин да го направят, без да загубят легитимност.“

Други казват, че Ердоган е оценил рисковете за икономиката, ако се води спор за изборите и той се проточи. Лирата може да спадне рязко, както това се случи миналото лято, с драстични последици за бизнеса и домакинствата.

С приемането на изборния резултат Ердоган спасява репутацията на турската избирателна система, която му дава легитимност през последните 17 години, каза Унлухисарцикли: „С тези единствени избори Ердоган премахна облаците на съмнение за всички предишни.“

Детронирането на Ердоган и неговата партия в родния му град, място, което той често описва с любов и емоции, показа неочакван успех на опозиционния алианс, който убеди избирателите да гласуват тактически въпреки различията си. Гласовете от малцинствените кюрди и от разочарованите консерватори, които изоставиха Ердоган, бяха от решаващо значение, каза Аслъ Айдинтасбас, който следи внимателно кариерата на Ердоган.

Илайда Кокоглу заяви, че изборите са критична победа за опозицията, тъй като не се предвиждат нови избори в следващите четири години. „Все още не мога да повярвам – каза тя. – Когато АКР дойде на власт, бях в средното училище. Никога не съм виждала победа над нея.“

На заглавната снимка: Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия, който печели изборите в Истанбул

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.