SHARE

Продължаваме с поредицата материали, посветени на “Ерата Цацаров” преди избора на нов главен прокурор. Друг характерен белег на “Ерата Цацаров” е превръщането на прокуратурата в инструмент за разчистване на сметки в търговските отношения и за превземане на компании. Веднага се сещате за Корпоративна търговска банка (КТБ), нали? Но всъщност първо беше “Петрол”! През 2013 г. КТБ все още е “държава в държавата”. Следващата история е много показателна за това, как Цацаров се превърна във всесилна политическа фигура.

През ноември 2013 г. “Петрол” АД е публично дружество и акциите му се търгуват на Българската фондова борса. Дружеството се контролира от друго дружество, което притежава мажоритарния акционерен пакет – “Петрол Холдинг” АД. Последното дружество пък е собственост на двама руснаци – Денис Ершов и Александър Мелник (миноритарен акционер). Роденият в руския град Челябинск Денис Ершов (с литовски паспорт) всъщност е човекът, който решава нещата във фирмата, която е приемник на бившия държавен монополист в дистрибуцията на едро и дребно на горива. Към този момент “Петрол” се оценява (по борсови оценки) на около 550 – 600 млн. лева. Сериозна компания, към която, изглежда, че апетити не липсват…

Денис Ершов успешно е преодолял проблемите си, след като бе изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г. Тогавашният директор на НСС (а сега – председател на партията ДСБ), ген. Атанас Атанасов, издаде заповедта, тъй като правителството го считаше за заплаха за националната сигурност. С една заповед от страната бяха изгонени Майкъл Чорни, Ершов и още трима руски бизнесмени. Ершов обаче успешно обжалва заповедта и спечели всички дела в съда. От 2004 година той отново можеше да влиза свободно у нас. Успя да стабилизира и положението си в “Петрол”, след като междувременно бизнесът му беше доста отслабен.

На 13.11.2013 г. Ершов поема и официално управлението в “Петрол Холдинг” и става изпълнителен директор на мястото на Орлин Тодоров Тодоров, който минава за приближен на Митко Събев, доскорошен партньор на Ершов в “Петрол” и съосновател на предишната компания на руснака с литовски паспорт “Нафтекс”. Това е напълно съзнателен ход на Ершов, който явно е във война с бившия си български съдружник. Дори това, че Търговският регистър вписва промените в съвета на директорите на “Петрол Холдинг”, не може да спре старателно и отдавна подготвената атака на КТБ за поемане на контрола върху петролната компания с активи за половин милиард. Инструмент в тази атака е Митко Събев и неговите приближени, които доскоро са в управлението на “Петрол Холдинг”.

Още на 15 април 2013 г. Цветан Генов, един от бившите управители на “Нафтекс Петрол” ЕООД (дъщерно дружество на „Петрол Холдинг“) и минаващ в бранша за един от хората на Митко Събев и Орлин Тодоров, регистрира дружество с многозначителното фирмено наименование “Ойл Енерджи Трейдинг” ЕООД. Четири (!) дни по-късно това дружество получава от КТБ банков кредит в размер на… 16 239 551.69 евро. Това са около 32 милиона лева. За 4 дни дружеството е регистрирано, кандидатства за кредит и е одобрено от КТБ за кредит от 32 милиона лева. Кредитополучател е дружество, което е без активи, без финансова история, без каквото и да било регистрирано имущество, с изключение на 5000 лева основен капитал. И това ако не е рекорд, здраве му кажи…

Три месеца по-късно “Петрол Холдинг” АД, представлявано от тогавашния изпълнителен директор Орлин Тодоров Тодоров, сключва договор за встъпване в дълг с КТБ. Всъщност споменатата фирма поема дълга на енигматичната фирма “Ойл Енерджи Трейдинг” от близо 32 милиона лева към КТБ. В това встъпване в дълг няма никаква икономическа логика. Няма задължения на “Петрол Холдинг” към “Ойл Енерджи Трейдинг”. Въобще не е ясно защо “Петрол Холдинг” поема този дълг. Но го прави. С подписа единствено на изпълнителния директор Орлин Тодоров. На всичкото отгоре за поемането на 32 милиона дълг няма нито решение на общото събрание на акционерите, нито решение на съвета на директорите на “Петрол Холдинг”, каквото е изискването на устава на дружеството. Няма и покани за акционерни събрания или за заседания на съвета на директорите. Всичко е направено напълно на тъмно. 

Идва краят на ноември 2013 г. и “Петрол Холдинг” получава покана за доброволно изпълнение, в която кредитът за около 32 милиона лева към КТБ е обявен за предсрочно изискуем. Банката си иска парите от поемателя на дълга, “Петрол Холдинг”. Частните съдебни изпълнители – Милен Бъзински и Стоян Якимов (и двамата с репутация на ЧСИ, свързани с един корпулентен депутат от ДПС) – са запорирали дружествените банкови сметки на “Петрол Холдинг” дни след поканата за доброволно изпълнение.

Вторият епизод в това враждебно придобиване на “Петрол Холдинг” (а оттам и на “Петрол” АД) идва само дни след това – на 2 декември 2013 година на Българската фондова борса се случва следното. Сутринта борсата отваря при цена от 5.15 лева за всяка акция на “Петрол” АД. В течение на деня са направени няколко дребни продажби на малки акционерни пакети, за да бъде цената свалена на 2 лева за една акция. Малко преди затварянето на Българската фондова борса през борсата са продадени 52 143 652 акции в “Петрол” АД. Този акционерен пакет дава пълен контрол на КТБ и нейния собственик – Цветан Василев – върху бившия петролен монополист в България. Завесата пада. “Петрол” АД е превзет за жълти стотинки. От КТБ. Компания с пазарна капитализация от 550-600 млн. лева е купена през борсата за 100-ина милиона лева.

Естествено, Денис Ершов и законните собственици на “Петрол Холдинг” (а оттам и на “Петрол” АД) реагират мигновено и сезират всички възможни институции за закононарушенията – Софийска градска прокуратура, Камарата на частните съдебни изпълнители, Комисията за финансов надзор, “Централен депозитар” АД, Инспектората към министъра на правосъдието и др. “Петрол Холдинг”, който в този момент вече е със седалище и адрес на управление в Стара Загора, иска от окръжния съд в града по седалището си и скоро получава обезпечителна заповед за спиране на производството по регистрация на промените по фирмената партида на “Петрол Холдинг” в “Централен депозитар” АД. Заповедта забранява на последното дружество да регистрира продажбата на акциите през Българската фондова борса, но това не пречи на шефа на “Централен депозитар” АД (Васил Големанов) да каже на адвокатите на Денис Ершов, че няма да изпълни разпореждането на съда, а ще прави каквото си пожелае.

От всички сезирани институции реагира само една. Затова и тази история е едновременно за възможността на прокуратурата сама да превъзмогне проблемите си, както и за нейната обреченост. Неочаквано в Софийска градска прокуратура се намира прокурор, който малко преди Коледа (на 20 декември 2013 г.) се решава да си свърши работата въпреки очевидния натиск да не го прави. Той издава постановление № 11296/13 г., с което нарежда на Главна дирекция “Национална полиция” да извърши следното:

  • да образува досъдебно производство срещу Орлин Тодоров Тодоров;
  • да се разпитат множество лица от “Петрол Холдинг”, “Ойл Енерджи Трейдинг” и КТБ;
  • да се поискат от КТБ действащите Правила за отпускане на банкови кредити;
  • да се разпитат нотариуси и ЧСИ (специални са указанията за ЧСИ Мариян Петков);
  • да се разпита изпълнителният директор на “Централен депозитар” АД (г-н Васил Големанов);
  • да се изиска информация от Комисията за финансов надзор (КФН), какви са надзорните действия, предприето от нея по отношение на тази сделка, извършена ли е от нея проверка и какви са резултатите от нея;
  • да се призове и прикани Орлин Тодоров да да предаде фирмената информация за “Петрол Холдинг”, с която разполага (и ако не я представи, да се разпореди претърсване и изземване на документи).

Статуквото обаче не търпи подобни “волности”. Веднага делото е иззето от този прокурор и по-късно е прехвърлено друг прокурор и прокуратура. Там тихомълком то е прекратено. В системата на прокуратурата това не може да стане, без да знае и изрично да се разпореди главният прокурор. В българската прокуратура, съществуваща все още по съветския си образец, е невъзможно да се планира и осъществи цялата тази схема по превземането на “Петрол” без участието в нея на главния прокурор. В края на 2013 година главният прокурор все още действа като същинско острие на КТБ. Половин година по-късно прокуратурата ще събори самата КТБ. За това ще ви разкажем в следващия ни материал.

В началото на тази седмица започна (на 15.07.2019 г.) процедурата за представяне във Висшия съдебен съвет (ВСС) на предложения за кандидатури за поста на главния прокурор на Република България. Както „Терминал 3“ предположи, предложения все още няма. Цацаров ще ги допусне едва накрая и те ще бъдат не повече от две. 

Парадоксът на прехода е, че въпреки че действащата конституция и законът за съдебната власт отреждат на главния прокурор място, непосредствено под бог, а на прокуратурата – неприкосновеност и монопол в сферата на обвинението, през последните 27 години нито един представител на обвинението не е станал главен прокурор. Филчев и Цацаров бяха наказателни съдии, Велчев беше университетски преподавател и съветник на Първанов, а Татарчев беше адвокат. Въпреки заявеното желание на сегашния главен прокурор следващият да бъде излъчен от гилдията на обвинителите, както вече „Терминал 3“ написа, фаворитите на статуквото – заместник главните прокурори Гешев и Сарафов, се простиха с шансовете си поради накърнената си репутация.   

SHARE