Екокатастрофа след пожар в склад за пластмасови отпадъци в град Пожаревац –...

Екокатастрофа след пожар в склад за пластмасови отпадъци в град Пожаревац – Сърбия

SHARE

Около обяд на 2 юли избухна пожар в комплекса на компанията „Еколукс“ в град Пожаревац. Причината за пожара все още не е известна, както и възможните последици по отношение на здравето на гражданите на Пожаревац. 

Пожарът е локализиран, но е труден за потушаване поради горящата пластмаса.

 Министерството на околната среда излезе със съобщение, което гласи:

По повод пожара, който избухна вчера, 2 юли, около 12 часа в Пожаревац, в комплекса на фирмата „EKOLUX RECYCLING“, Министерството на околната среда информира обществеността, че местният екологичен инспектор в Пожаревац още преди избухването на пожара е бил на редовна проверка на този оператор и е установил определени нередности, които операторът е бил длъжен да отстрани.

След избухването на пожара екологичният инспектор подал сигнал на компетентните служби и в същото време наредил на оператора незабавно да организира измерването на замърсяването на въздуха, за да действа превантивно, в случай че газовете, генерирани по време на пожара, могат да застрашат местното население.

Според оценката засега няма опасност за жителите на Пожаревац поради замърсяването в индустриалната зона, но се препоръчва предпазливост. Компетентните служби ще следят ситуацията на място, за което гражданите ще бъдат информирани навреме.

В същото време в социалните мрежи хората от Пожаревац споделят, че никой не се е свързал с тях и не е комуникирал опасностите и/или потенциалните планове за евакуиране.

Проверка на ТерминалНО установи, че Ecolux Recycling е китайска компания.

SHARE