SHARE

Най-големият проблем на този тип дебат, който върви като публичен, е, че обществото не получава никаква полза – нито знания, нито алтернатива. Веднъж защото големите участници целесъобразяват – от гледна точка на конкретния си интерес целят повече да се изтъкнат или да навредят, отколкото да изтеглят някаква обща цел или полза, като го наложат върху съвременните глобални тенденции.

Виждам кат Елена Йончева е супер важна, още по-важен е Цацаров – който съзнателно продава услугата „тояга“ в полза на конкретен политически субект, точно както ще го прави той или следващият го в полза на следващия управляващ субект.

Само че не сменяме Системата, а громим/защитаваме Йончева – която не е нито без грях, нито най-големият престъпник, – но не може да бъде епицентър на внимание, нито модел за подражание.

Вие разбрахте ли от тези визии къде се движи светът и как България трябва да разположи своето развитие и интереси, за да не бъде на последното място в ЕС, какви точно са оптималните политики или тези, които лекуват дефицитите.

Един тюрлюгювеч от високопарие (визии, стратегии), от словесни шаблони (обикновено „модерни“ термини на ЕС) и крещящ популизъм (който е естествен пристан на всеки хибрид между амбиции и посредственост).

Нито големите проблеми на нацията – на първо място демографският, нито етническият, нито регионалният, нито образователният, нито охраната на здравето и околната среда (не статично със забрани, а динамично в развитие, така че да не пречиш), нито престъпността, нито областите на конкурентни предимства и т.н.

От време на време вербални залпове от посредственост и публиката гледа сеир, като запалянковци на мач- една част – браво, Радев – как го каза само!?, други – над Борисов само слънцето, трети – всички са маскари.

И оставаме стабилно „на последно място“. Съжалявам, ако българският избирател не трябва да избира между един вид посредственост – Борисов, и друг вид посредственост – Радев и Нинова,

Изглежда, ГЕРБ са минали в глуха отбрана – не смогват да реагират на всички кризи, които генерират. Или не искат, за да не пречат на подмяната на властта.

За това е важно десните да припознаят важните теми, които ГЕРБ изоставят в калта. Защото е ясно, че ако казаното от Радев днес се изпълни – няма да има сделка с Ф-16, ще форсират АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, ще сменят Неофит на върха в полза на Гавраил и само пълен наивник може да вярва, че някой от БСП ще бори корупцията, след като самата партия е въплъщение на корупцията.

Не се залъгвайте – зад идеята на Радев да направи друга партия стои същият център, който издигна Борисов на власт. Той няма предвид да направи друга лява партия, а да фиксира под свой контрол частта от собствените си избиратели извън кръга на симпатия на БСП. За това избра Огнян Герджиков, след като Мони Паси го съветва за състава на кабинета. Затова ще видите и колко души от царистите, а дори хора от ГЕРБ играят в неговия отбор. Помните ли кой беше министър на енергетиката в служебното правителство на Радев, част от един дрийм тийм.

Трябва целите ни да бъдат съизмерими на нашите предци – България в предните редици на преуспяващите нации.
За това не ме карайте да харесвам Радев, защото бил алтернатива на Борисов. Спестете си – текущите проекция на материален интерес и суета.

Гледайте отвъд късия хоризонт.

 

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.