SHARE

От Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“

На Бойко Борисов трябва да му забранят да говори по теми, които не разбира. Демек за всичко освен пожарна. Оня ден казал, че бюджета вече е от 1.5 млрд излишък на 3.5 млрд дефицит. Тоест, похарчени са 5 милиарда за има няма една седмица.

Това не е вярно и бърза справка в БНБ го показва. Най-вероятно е прогноза за дефицит към края на 2020 година. Само че изречено от такава висша инстанция, създава паника, че положението е извън контрол, краде се като за световно, тези 5 млрд след месец ще са 20 и държавата ще фалира. Доверието във властта се срива. 
Може би главният прокурор трябва да заведе дело срещу Борисов за всяване на паника, нали такова извънредно законодателство се приема сега?

Представете си какво разбират бизнеса и хората като чуят тези данни. Ами спират да инвестират, спират да потребяват, започват да се подготвят за апокалипсис. Купуват най-належащи продукти, злато, долари… Уволняват работници, защото то и без това малко им трябва.
Гешев щял да лови паникьори в социалните мрежи. Сега му е паднало да се прави на ченге, след като вируса му засенчи медийната активност. Ами първо да залови главният паникьор на Републиката. Дето като си отвори устата наплашва милиони зрители, а не стотици последователи във Фейсбук като вероятните жертви на прокуратурата.

Имаме нужда от увереност в бъдещето. Да знаем, че колелото ще се върти, тировете и товарните влакове ще внасят и изнасят стока, заводите ще работят доколкото е възможно. Защото на бизнеса и на човешкия капитал разчитаме икономиката да не се срине толкова, че после да й е трудно да се изправи. Топангажимент на държавата е да запази максималното възможно ниво на икономическа активност. Така че да се налага да помогне на минимум хора и фирми, пострадали от форсмажора.

Вчера и групата на ГЕРБ внесли предложение фирмите да плащат данък на базата на печалбата си от 2018 година. При положение, че разликата между тогава и сега и като между земята и небето. Разбирам, че са го оттеглили. Но отново ми влиза в графата опит за създаване на паника. Достатъчно за вниманието на Гешев.
Съмненията за ББР също остават да висят. Кого ще спасява Мавродиев? Пак ли обичайните заподозрени? Пеевски, Вълка, знаем ги кои са.

Въобще икономиката е държана на тъмно за мерките за вируса. Сроковете за декларации ще бъдат отложени, всичко друго не се знае. Кой да работи, кой да спре, какво значи за бизнеса карантина на цели градове? Щаба е длъжен да отговаря спокойно на тези въпроси. За да може да се поддържа нормална среда за бизнес.
Ясно е, че да предвиждаме как ще изглежда ситуацията след месец е като гледане на кафе. Но властта трябва да е максимално точна и честна в изказа си. За да поддържа така нужното доверие, вместо да сее паника.

Ашлашкия народняшки ПР на Бойко може да печели любовта на част от избирателите, но точно сега по-добре да се скрие, че срива доверието и икономиката.

Коментираше се тези дни и че БНБ е наляла 9 милиарда в банковата система. Това не е точно така, всъщност не дава нито лев. Ето ги мерките:
✔️ Банките се задължават да приберат от чужбина 7 млрд инвестиции. Това са основно депозити, държани при банките майки. Примерно Булбанк в Милано и тн. Също така обаче и ценни книжа, които явно ще трябва да продадат на загуба.
✔️ Да не плащат дивиденти, а цялата печалба за 1.6 млрд да отиде в резерви. Това си е правилна мярка и се правеше и при предишната криза.
✔️ Отмяна на нови антициклични буфери за 700 милиона. Пак логично, ако сега ще действаме антициклично, трябва да разхлабим дисциплината.
Какво друго може да се направи? ✔️ДЦК в портфейлите на банките да се оценяват до падеж, а не по текуща цена. Сега лихвите растат и няма кой да купува нови емисии ако веднага след това ще инкасира счетоводни загуби. 
✔️ Кредити към пострадали от форсмажор компании да не се преквалифицират като лоши за една година. За това обаче е нужна гаранция от държавата, както и да е ясно кой и как определя дали една компания е пострадала. Защото точно тук и схемите може да са грандиозни. Но не виждам как ще минем без това.
Иначе – пазете се и не излизайте освен по работа и до магазина. Работете, учете и четете от дома. Така ще излезем по-силни. Убеден съм, че можем!

Препубликувано от Фейсбук. Заглавието е на ТерминалНО

SHARE