SHARE

От Илиян Василев във Фейсбук

Довечера от 18.30 часа пред БНТ. Ще питаме защо обществената телевизия е станала частно-корпулентна и не покрива нуждите на обществото от информираност.
Сякаш да компенсира сделката с Ф-16 Борисов „балансира“ с толкова много отврат, че трудно може да се вмести дори в моите широки разбирания за допустим грях.

Първо, предаде военното разузнаване на Пеевски – армията и ВВС са му чужди. Предателство, за което се влиза в затвора. И питам министър Каракачанов – защо не защити военното разузнаване?! Или това е цената на подкрепата за машинното гласуване и Ф-16 на Пеевски?! Мизерия на духа.

Второ, избра Кошлуков в БНТ и смени последния мъж в СЕМ с поредната калинка. Борисов навсякъде поставя послушни калинки.

Трето, по безобразен начин прикри истинските автори на хакерската атака с показен арест на 20-годишно момче, като пътьом затри отговорността на министри, шефове на спецслужби и покри договорките си с руските спецслужби.
Четвърто, отмени машинното гласуване с идиотски доводи, включително било „скъпо“, но го остави за по-малко значещите за него избори – президентски и евроизбори. Как така за едните е скъпо, за другите не?

Пето, възнагради Олег Дерипаска и Русия.

Шесто, затвори си очите за „поредния“ удар в Българската банка за развитие – огромния кредит, даден на Вълка извън всякакви правила и стандарти, който показа на Европейската комисия и ЕЦБ, че у нас надзор няма. Съответно еврозоната ни е през крив макарон.

Седмо, избира наследник на Цацаров по негов образ и подобие, което пренася политическата матрица върху съдебната система.

Осмо, пренася у нас Путиновия модел на управление – неслучайно вие не знаете нищо за протестите в Москва и други градове и безчинствата на избирателните комисии, които отказват да регистрират (?!) кандидатите на опозицията. Тъй като не могат у нас да повторят същото, все пак сме в ЕС, махнаха машинното гласуване, за да си запазят възможностите за ръчно манипулиране.

Като се замислих, трудно ще спра със списъка от грехове на Първия.

Но най-големият му грях е, че пречупи нацията, сниши я до собствения ръст на уплашен и неуверен политик, с претенция за непогрешимост.

Ето виждате – извършва се публичен линч над младо момче от самозабравили се ченгета и публиката мълчи.
Утре ще убият пред вас човек и пак ще си замълчите.
Партиите са станали кръжоци и си мълчат, вероятно защото знаят, че средата е токсична.

Но в деня, в който отбелязваме рождения ден на Апостола Левски, всеки трябва да тегли чертата на житейската си равносметка и да отговори: Защо живяхме, Господи? Защо мълчахме, когато се вършеха всички тези безобразия?
Най-голямата беда не са материалните ни несгоди, а това, че се съгласихме да изтъргуваме свободата си срещу виртуална сигурност, ракия, салата, телевизор и виртуален протест в социалните мрежи.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.