SHARE

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е сериозно разглеждан като следващ председател на Европейската комисия, съобщава дясноцентристкият полски ежедневник „Република“.

„Този сценарий циркулира в Брюксел в продължение на няколко седмици, но придоби нов импулс след [вчерашните] преговори между европейските лидери за това как да се разпределят водещите позиции в институциите в ЕС.

Деликатните преговори, водени на срещата на върха на ЕС за намиране на приемлив кандидат за председател на Европейската комисия, се провалиха вчера и бе свикан кризисен Европейски съвет на 30 юни, съобщи Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон води кампания за блокиране на кандидата на Меркел и ЕНП – Манфред Вебер, който е заместник-председател на баварската партия Християнсоциален съюз. Меркел изрази безпокойство заради липсата на ясно мнозинство – както сред лидерите на ЕС, така и в Европейския парламент – за Вебер, предаде ДПА.

И Европейската народна партия (ЕНП), и ГЕРБ като част от нея твърдо стоят зад водещия кандидат Манфред Вебер, изтъкна Борисов. Той допълни, че има и план Б. Той обаче ще бъде задействан, когато бъде изчерпан план А.

„Така че продължават на български пазарлъците, а на европейски – консултациите“, обобщи министър-председателят, цитиран от „Клуб Z“ .

Изданието коментира, че либералите и социалистите са категорични, че няма да подкрепят за шеф на ЕК Манфред Вебер – водещия кандидат на Европейската народна партия (ЕНП). Те дадоха да се разбере, че може и да застанат зад друг човек от тази партия. Но само да не е германският християндемократ.

Френският президент Еманюел Макрон не само е против Вебер, но и изобщо срещу процедурата за водещия кандидат. Париж е твърдо против дискусиите да се ограничават с едно име, заяви днес в Брюксел източник, близък до Елисейския дворец.

Кой е Доналд Туск?

Доналд Туск носи в себе си това да бъде малко хулиган. Той признава, че по-младото му “аз” би „обикаляло по улиците до посиняване”, за да прекъсне монотонността на комунистическия живот в родния си Гданск, пристанищния град на балтийското крайбрежие на Полша.

Противно на образа на типичния студен еврократ в Брюксел, председателят на Европейския съвет, който заедно с Жан-Клод Юнкер е най-високопоставеният представител на ЕС, е страстен човек с чувство за това кой е от правилната страна на историята. Миналата седмица в израз на разочарование, а не на скука той подаде впечатляващ словесен пас.

“Между другото… – каза Туск на пресконференция в Брюксел с ирландския премиер Лео Варадкар – чудех се как изглежда това специално място в ада за тези, които популяризираха Brexit, без дори да има скица на план как да го реализират безопасно. Благодаря Ви.”

“Ще имате ужасни проблеми в британската преса заради това”, промърмори Варадкар, докато двамата мъже се ръкуваха.

“Знам, знам” – отвърна Туск и се усмихна.

Доналд Франчишек Туск е роден през април 1957 г. в кашубско семейство. Това е западнославянско етническо малцинство от около 300 000 души, които не са повярвали нито на нацистите, когато нахлуват в Гданск, нито по-късно на Сталин.

Неговата баба по майчина линия е била германка, но въпреки това той е израснал с приказки за роднините си, които са отведени в нацистки трудови лагери. Руснаците са освободителите, които не напускат Полша, налагайки смазващ живот и бедност. Така Туск се научава да цени сложността на Европа от малък.

Доналд Туск е на 14 години, с баща дърводелец на смъртно легло, когато поляците се вдигат. Той наблюдава от семейния си дом как полицията и армията откриват огън по протестиращите, обществени сгради изгарят до основи и танковете тръгват по окървавените улици. Така Туск остава и до днес убеден, че тези, които са победени, са често правите.

Вижте още за това кой е Доналд Туск:

Доналд Туск – страстният политик, изкован в борбата срещу комунизма

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.