SHARE

Департаментът по правосъдие публикува докладът на специалния прокурор Робърт Мълър, на който бе възложено разследването на връзките на кампанията на Тръмп с Русия при намесата им в президентските избори през 2016 г.

Публичната версия на доклада (редактирана поради засекретена информация, както и продължаващи разследвания) се състои от два тома: Първият описва намесата на Русия и връзките ѝ с кампанията на Тръмп, а вторият се концентрира върху възможността Тръмп да е възпрепятствал правосъдието.

Сред връзките на президента присъстват „бизнес връзки, покани към кампанията, покани кандидатът Тръмп и Путин да проведат лична среща…“

„Разследването установи множество връзки между руското правителство и кампанията на Тръмп. Въпреки че разследването установи, че руското правителство е смятало, че ще се облагодетелства от президентство на Тръмп и е работило за подобен развой, както и че кампанията е очаквала да спечели електорално от открадната и разпространена от Русия информация, разследването не установи членове на кампанията на Тръмп да са извършвали конспирация или координация с руското правителство в тяхната намеса в изборите.“

Докладът изрично споменава, че невъзможността да бъде установена конспирация като престъпление, не означава, че липсват доказателства за сътрудничество.

Във втория том се описват 10 случая, в които президентът се опитва да възпрепятства правосъдието – престъпление, за което камарата на общините може да образува процедура по импийчмънт.

Специалният прокурор е отправил 14 продължаващи разследвания към други прокуратури.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.