Делото срещу разследващия журналист Иван Голунов е прекратено поради липса на доказателства

SHARE

Наказателното дело срещу разследващия журналист от независимата медия „Медуза“ Иван Голунов е прекратено, съобщи вътрешният министър Владимир Колоколев.

Делото е отхвърлено поради липса на доказателства за вина. Иван Голунов ще бъде освободен от домашен арест до края на вторник, 11 юни, каза министърът.

Той бе задържан в четвъртък, 6 юни, когато е щял да се срещне с източник според BBC. Полицията твърдеше, че са намерили в него пакетче с наркотични вещество, а при обиска у дома му са намерили още няколко.

Въз основа на това му повдигнаха обвинения за притежение, разпространение и продажба на наркотични вещества.

Журналистът от своя страна твърдеше, че това е постановка, както и че е бил бит по време на задържането.

Казусът предизвика безпрецедентна реакция. Колегията заяви, че ще завърши разследванията, върху които той работи и които са повод за тази репресия. Известни антисистемни издания излязоха с една и съща водеща страница в подкрепа на Голунов.

Иван Голунов е писал по-специално за работата на жилищното и комунално-стопанския отдел на кметството на Москва, за разходите за новогодишната украса на Москва, за извозването на боклука в Москва.

Последното разследване на Голунов, публикувано през май, беше посветено на „черните кредитори“ – организации за микрофинансиране, които отнемат жилищата на длъжниците с измама. Преди ареста му журналистът е подготвял текст за работата на пазара на погребалните услуги в Москва според BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.