SHARE

2017 е била брутална година за децата, които се намират в конфликтни зони. Загиналите са хиляди, недохранените – милиони, разказва Guardian. 

 

Децата, приклещени в епицентъра на военни конфликти, все повече се използват като военни оръжия. Те са тренирани за бой, насилени да изпълняват ролята на атентатори самоубийци и са използвани за човешки щитове, предупреждава агенцията на децата към ООН.

В становище, в което УНИЦЕФ обобщава 2017 като брутална година за децата, които се намират в конфликтни зони, агенцията заявява, че различни страни в конфликта са нарушавали грубо международните хуманитарни закони и децата редовно са били обект на атаки.

Изнасилвания, насилствени бракове, отвличания и заробване са стандартните тактики в конфликтите в Ирак, Сирия и Йемен, както и Нигерия, Южен Судан и Мианмар.

Някои деца са отвличани от екстремистки групи и са подложени на тормоз от силите за сигурност след тяхното освобождаване. Други са индиректна жертва в боевете – например от недохранване и болести, тъй като достъпът до храна, вода и хигиенни съоръжения е или напълно невъзможен, или ограничен.

Около 27 милиона деца в конфликтни зони са напуснали училище насилствено.

„Децата са мишена на и са изложени на атаки и брутално насилие в домовете си, училищата и площадките за игра“, казва Мануел Хонтен, директорът на УНИЦЕФ, който ръководи инзвънредните програми. „Докато тези атаки продължават година след година, не можем да си позволим да претръпваме. Подобна бруталност няма как да се превърне в новата нормалност.“

По-голямата част от боевете, които са повлияли на деца, се случват в дългосрочни конфликти в Африка.

През 2017:

  • „Боко Харам“, организация на джихадистки бойци, която е активна в Нигерия, Чад, Нигер и Камерун, е принудила поне 135 деца да служат като атентатори самоубийци. Това е близо пет пъти повече, отколкото през 2016.
  • Деца са били изнасилвани, убивани и насилствено принуждавани да служат в бойни действия в Централната африканска република, като след преврат през 2013 г. страната е жертва на все по-чести конфликти между различни секти.
  • Политическото насилие и насилието от страна на милициите е прокудило повече от 850 000 деца от домовете им в Демократична република Конго, докато повече от 200 здравни центъра и 400 училища са жертва на умишлени атаки.
  • В Сомалия близо 1800 деца са наети като бойци през първите 10 месеца на 2017 г., докато в Южен Судан повече от 19 000 деца са наети във въоръжени групировки от 2013 година насам.
  • След три години война поне 5000 деца са загинали в Йемен, а около 1,8 милиона са страдащите от недохранване.

„2017 бе ужасна година за децата на Йемен“, казва служителят на УНИЦЕФ Меритксел Реланьо от Сана.

Децата са жертва и на конфликтите в Близкия изток, Централна и Югоизточна Азия.

В Ирак и Сирия децата се използват като живи щитове, хванати в обсада и мишена на снайперисти, докато в Афганистан близо 700 деца са убити в боеве през първите девет месеца от годината.

Децата рохиня в Мианмар бяха обект на системно насилие и бяха прокудени от домовете си. Повече от половината от 650 000 членове на общността рохиня, които бяха изгонени насилствено в Бангладеш, са деца под 18 години.

УНИЦЕФ призовава всички страни в конфликта да спазват международните хуманитарни закони и незабавно да спрат нарушенията спрямо деца, както и прицелването в гражданска инфраструктура – в това число училища и болници. Агенцията призовава и държавите, които имат влияние върху недържавни групировки, част от конфликтите, да използват влиянието си и да защитят децата.

По време на традиционното си коледно обръщение папа Франциск привлече вниманието към бедственото положение на децата във военни зони. „Виждаме Иисус в децата по цял свят – там, където мирът и сигурността са застрашени от опасността на напреженията и нови конфликти“, каза той, цитирайки Сирия, Ирак, Йемен и няколко африкански държави.

Снимка: Guardian

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.