SHARE

Проф. Ангел Димитров е председател на Смесената българо-македонска комисия.В интервю за БНТ той сподели, че е станал обект на безпрецедентен натиск от страна на ДАНС заради подаден срещу него донос от гражданска организация, която го обвинява, че нарушава националните интереси.ДАНС е на пряко подчинение на министър-председателя.

Междувременно днес германският канцлер Оалф Шолц прави обиколка на Балканите, чиято “поанта“ по анонсите в медиите ще бъде посещението в България, чиято основна цел е… оказване на натиск относно свалянето на ветото за старта на преговорите с ЕС.

През седмицата Макрон разговаря по телефона с Радев и с премиера на Република Северна Македония Ковачевски. Френският президент е заявил, че ситуацията ще има развитие ”когато му дойде времето”. Според анализаторите така той е дал да се разбере, че има разбиране за действителните проблеми пред махането на ветото, които не са в България.

В интервюто си по БНТ проф. Ангел Димитров застъпва позицията, че се измества нормалния акцент в разговорите със Скопие. „Вместо РС Македония, която трябва да бъда заинтересована от активна позиция, изведнъж се оказа, че България е тази. Обяснението е, че идеята е дошла отвън. Приемането ѝ е малко прибързано. Състоянието на двустранните отношения предполага другата страна да бъде активна, за да изпълни своето желание и цел“, каза проф. Димитров, цитиран от БГНЕС. Той е категоричен, че България не трябва да позволява натиск върху себе си. Това за него е недопустимо.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.