SHARE

От Борис Бонев във Фейсбук

В противоречие на здравия разум, съветите на специалистите, недоволството на родителите и елементарната икономическа логика, здравният министър Кирил Ананиев реши да подпише договора за строителството на национална детска болница в разгара на обявеното извънредно положение! 

Какво налага това бързане при положение, че държавата се готви за тежка икономическа криза, а идеята да се преобразува изоставената от повече от 30 години сграда в нова детска болница не намира широко обществено одобрение? Не е ли очевидно за министър Ананиев, че необмисленото и хаотично наливане на пари за скъпи стоманобетонни конструкции не е това, което помага на здравеопазването? Дали пък не е защото министърът знае, че не се справя добре в настоящата ситуация и бърза да усвои едни 100 милиона лева като за последно?

През последните месеци стотици експерти, лекари, архитекти, инженери, родители и граждани категорично се обявиха против този изключително спорен и необмислен проект. Техните аргументи са повече от убедителни:
▶ Проектирането на една съвременна болнична сграда изисква внимателно обмисляне на всеки детайл, съчетаването на визия, функция, медицински норми и архитектурни стандарти. Едно добро задание за проектиране се прави от специално обучени специалисти, след предварителни проучвания и симулации на пациентни потоци, в нормални и кризисни ситуации. Вместо това, МЗ игнорира препоръките на специалистите и направи задание, което се фокусира върху персонални офиси, диванчета и стаи за почивка. Това е задание, в което магнитният резонанс е в спешното отделение, защото за него няма място в рентгеновото, ангиографът е на петия етаж, защото за него няма място в спешното, няма отделение по нуклеарна медицина, нито по лъчетерапия.
▶ Сградата не отговаря на съвременните конструктивни изисквания. И ако тоновете бетон могат да укрепят конструкцията, нищо не може да увеличи височината на помещенията, която е по-ниска от актуалните строителни норми.

Безотговорно, опасно и срамно е точно за най-крехките пациенти да се правят компромиси. За мен няма съмнение, че инатът, с който екипът на МЗ се бори детската болница да се осъществи по техните условия е свързан само и единствено със строителни далавери.

Далавери за сметка на живота и здравето на българските деца! 

Министър Ананиев, вие не се справихте с нито едно предизвикателство пред здравната ни система! Не се справяте и с управлението на настоящата здравна криза! Моля се вашата некомпетентност да не доведе до тежки последствия, измерени в човешки жертви.

SHARE