Да спасим Борисовата градина

SHARE

Войслав Тодоров във Фейсбук:

В Борисовата градина – най-стария парк в София, се предвижда застрояване на няколко ключови места.
След десетилетна работа утре (5 юни) ще има обществено обсъждане на Подробния план на парка, където се предвижда строителство зад „Маймунарника“ и пред Семинарията в парка. По-притеснително е обаче това, което не е в плана:
Гара Пионер, наскоро продадена от държавата, е отредена за спортни игрища. Проблемът е, че в зоната за спорт и атракции няма ограничение във височината на застрояване и по този пример „Маринела“ именно в зона за спорт искаха да направят надстрояване до 12 етажа. Почти сигурно е, че и тук ще опитат да направят същото.
„Софияленд“ не е включен в плана, а зоната му позволява неограничено във височина смесено строителство, дори не е формално зона за атракции.
Такива зони има и по границите с „Дианабад“ и зад „Токуда“, където за застрояването им ще бъдат изсечени стотици дървета, исторически част от Борисовата. За терена зад „Токуда“ главният архитект дори се хвали, че ще направи нов уреден квартал с общо 20 хил. нови жители.
Елате на обсъждането на 5 юни (сряда) от 17.30 ч. в УАСГ, за да опитаме да подобрим този план, а борбата за запазването на покрайнините на парка идва с промените в Общия устройствен план, които предстоят.

Спаси София

От 17:30 часа в УАСГ ще се проведе общественото обсъждане на ПУП на Борисовата градина. Проектът, който ще се представя за пореден път, достига “представяне” без каквито и да е поправки и допълнения от предварителните обществени обсъждания, чиято цел уж беше да подобри проекта.

Така обществеността ще се запознае с план, който предвижда:

  • необоснована сеч както в Борисовата градина, така и в прилежащия ѝ Ловен парк;
  • още възможности за застрояване на паркови територии, Гара Пионер и др.;
  • запазване на „горещи точки“ на неизяснена собственост на терени в парка;
  • изграждане на подлези, които заместват пешеходните връзки на терен, вместо да ги допълват;
  • още стимули софиянци да пристигат в парка с автомобила си, като предвижда още паркинги.

Планът залага „капани“ и „вратички“ пред бъдещи сенчести сделки, не решава окончателно проблема с (полу)частните терени в парка, за които още не е ясно как изобщо са се появили, замества унищоженото от Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova трамвайно трасе зад тв кулата с паркинг вместо с обещаното компесаторно озеленяване и не дава отговор на най-важния въпрос – защо, кой и как ще сече и строи в парка? Планът също така се опитва и окончателно да погребе заложеното в Общия устройствен план трамвайно трасе през Гара Пионер, за което имаше както готов проект, така и осигурено финансиране.

Противоречивите сигнали, пускани от общинската администрация за това кое и как иска да бъде съхранено, не ни вдъхват доверие. Досега администрацията на г-жа Фандъкова не е доказала, че може да предпазва публичните пространства от лепкавите пръсти на разни „инвеститори“ или общинарски калинки.

Всеки ПУП на Борисовата градина трябва да е придружен с ясен ангажимент 100% от „неизяснената“ или „частна“ собственост в парка да бъде отчуждена и върната в общински ръце, както и че той няма да пречи на развитието на трамвайната система.

Елате на общественото обсъждане! Включете се в дискусията. Всяко разхлабване на съществуващия режим може да отприщи вълна от желаещи да „реализират“ терени.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.