SHARE

Германия върви към коалиция “Ямайка” между християндемократите на Меркел, либералите и Зелените.

 

“Искахме да имаме по-добър резултат, но няма как да отречем, че това беше изключителен предизвикателен мандат за нас и това има своето отражение” – с тези думи Ангела Меркел започна изказването си след победата, която й дава нов мандат след 12 години на върха на управлението на Германия.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че започва преговорите за сформиране на правителство, но озъзнава, че за първи път в историята на съвременна Германия крайнодясна партия влиза в Бундестага.

Тя заяви, че християндемократите ще се борят да върнат тези гласове, както и да ги убедят в ценностите, които изповядва Германия и определи като успех фактът, че без тях никой не може да състави правителство.

„Трябва да осигурим икономическата стабилност, бъдещето на ЕС, трябва да намерим легални начин за пристигане и пребиваване в Германия. Няма да изоставим отговорностите си и ще ги поемем с нашите партньори“, каза канцлерът Ангела Меркел. „От утре се връщаме на работа“ – завърши речта си тя с усмивка.

Социалдемократите остават в опозиция на бъдещия кабинет, който ще сформира канцлера Ангела Меркел. Това обяви лидерът им Мартин Шулц и определи резултатите, които партията му получи като сладко-горчиви.

Другата новина от речта му бе, че той няма да подаде оставка, но ще концентрира усилия в привличането на повече членове към партията като се фокусира върху ценностите за толерантност и взаимно уважение, които винаги са изповядвали.

Шулц заяви, че партията ще защити и еднополовите бракове. Изявление, подкрепено с бурни овации от симпатизантите на социал-демократите. “Ще се борим за демокрация, равенство и респект, както и досега” – каза лидерът на социалдемократите. Той определи резултатите на крайнодесните Алтернатива за Германия, които ще влязат в  като шокиращи.

Шулц защити решението партията да остане в опозиция по следния начин – “Исках да заменя сегашния канцлер и затова не станах министър. Съветвам СДП да бъде силна опозиция на този кабинет.” Той допълни също така, че самата Ангела Меркел е дала достатъчно ясно да се разбере, че тя би избрала друга коалиция. И докато адресираше необходимостта от разширяване на традиционния електорат, той не пропускаше да се обръща към съмишлениците си с традиционното “другари”.

Според прогнозните данни това е най-слабото представяне и на християндемократите и на социалдемократите до момента.

Коалицията “Ямайка” ще има да разреши трудния въпрос по отношение на интеграцията на еврозоната. Либералите от FDP са особено скептични към предложенията на Еманюел Макрон за радикално обединение на еврозоната, за разлика от Зелените, които са привърженици на този план.

Очаква се след два дни френският президент да изнесе реч за бъдещето на Еврозоната.

Прогноза за разпределение на местата в Бундестага.

Ангела Меркел за четвърти път ще бъде канцлер на Германия.  Ако успешно завърши своя мандат, то тя ще бъде начело на държавата 16 години. Мащабът е изключително значим и може да се види само като го поставим в контекста на това, че тя ще задмине 12-те години на Хитлер и 14-те години на възродилия Западна Германия от руините Конрад Аденауер. Нейното управление ще е равно на това на обединителя на Германия Хелмут Кол и единствено задминато от човека, изковал Германската империя, „железния канцлер“ Ото фон Бисмарк.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.