SHARE

От Александър Миланов във Фейсбук

Честит 1 юни на Валя, изгорена с вряла вода, с убито от побой братче, която трябва да се върне у дома, защото това е в „неѝния най-добър интерес“, според социалните.

Преди две години и половина в приемното семейство на Таня е настанена Валентина, момиченце на 2 годинки. 

В дома на Таня малката принцеса пристига със следи от тежки изгаряния, за които няма никакви доказателства, че са лекувани в болница. Белезите са по цялото телце на детето – по гърдите, корема, слабините. 

Близо месец, след като малката отива в дома на Таня, 11-месечното ѝ братче е пребито от пастрока си и умира от тежка мозъчна травма и разкъсан черен дроб. 

За родната майка на Валя се знае, че е проститутка и работи на пътя.

Социалните си поставят за крайна цел детето да се върне обратно „у дома“.

За близо три години Таня изпълнява всички указания на социалните служби и води малката Валя на срещи с родната ѝ три пъти месечно. Удивителното е, че срещите между детето, майка му и роднините се случват без присъствието на социален работник, каквито са правилата. 

Таня разказва, че е водила детето до Отдела за закрила на детето, предавала го на биологичната майка, която го водела някъде, връщала го час по-късно, а на рождения ден на детето – след три часа. А на тези срещи не присъства социален работник, като това е документирано в докладите на областния екип по приемна грижа.

В последните пет месеца с биологичната майка работят социални работници от общински център, които трябва да установят дали тя може да се грижи за Валя. Същите тези социални работници не са наблюдавали нито една среща, за да разберат как се чувства детето с майката.

Към днешна дата, 31 май 2020 г., е налице положителна оценка за връщането на Валя при майка ѝ. Това решение е взето без присъствие на социални работници на срещите между детето и майка му, както и без обследване на детето и подготовката му за реинтеграция.

Но това не е всичко. Откакто се провеждат разговори по телефона между Валя и нейната родна майка, когато биологичната майка заяви на момиченцето, че ще „я вземе у дома“, Валя отговаря, че не иска, защото „баткото (пастрокът) ще я изгори пак“. Приемната майка споделя, че от тогава Валя не спира да пищи и да се страхува, да изпада в кризи, когато влиза в банята.

Пастрокът, убил братчето, е осъден на 25 години затвор.

Поредните решения в най-добрия интерес на детето.

Честит 1 юни, Валя!

Авторът е програмен директор на Национална пациентска организация

SHARE