SHARE

Цацаров е фаворит за позицията шеф на КПКОНПИ, потвърждава „Свободна Европа“ от три независими източника това, което ТерминалНО написа на 10 септември, цитирайки свои източници:

„И ето как Цацаров си спретна Костинброд 2.0, след като игра главна роля в Костинброд 1.0 и докато се готви да оглави КПКОНПИ. Защото какво друго му остава да прави? Да стане зам. главен прокурор, след като 7 години е бил главен? Твърде ниска топка за Цацаров… Да оглави Инспектората на ВСС? Малко е…“

Прокурорски преврат

НО! И тук идва още по-сериозното предупреждение, което медията ни отправи тогава:

„Междувременно вече се подготвят промени, които да дадат на КПКОНПИ и разследващи функции, за да стане комисията съвсем по мярката на бившия главен. Понеже досега България нямаше една прокуратура по съветски модел, вече ще има две.“

Това се случва, след като Румен Радев върна указа за назначаването на главен прокурор, като не посмя да отиде по-далеч, а именно да сезира Конституционния съд. „Без сезирането на КС, за да се изясни какво точно предписва чл. 129, ал. 2 от Конституцията и това на какви основни изисквания за прозрачност и демократичност трябва да отговоря излъчването на кандидатите за Председател на ВКС, ВАС и Главен прокурор, връщането на кандидатурата за Главен прокурор, за да бъде механично прегласувана от чугуненото мнозинство във ВСС, няма особен смисъл. Чисто символен акт, който не разкрива реална възможност за нова процедура и излъчване на друга кандидатура.“, коментира преподавателят по право от Софийския университет доц. Христо Христев.

Така още тази седмица се очаква експресното прегласуване на единствения номиниран и избран от ВСС за поста в лицето на Гешав, както Цацаров многократно се закани, че ще се случи като предупреждение за безсмисления акт по връщането на неговия указ от страна на президента.

Продължава и безпрецедентната атака и натиск върху съдиите, които изразяват несъгласие по един или друг начин с всичко случващо се в „прокурорската република“.

Във вторник стана известно, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не само продължава с пълна пара измислената проверка за безпристрастността на състава, постановил условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, но и съвсем сериозно е заел инквизиторска позиция спрямо съдиите Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, както и спрямо председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев. Писмо, подписано от съдебния инспектор Стефка Мулячка, е изпратено на БХК с 12 въпроса, на които се изисква отговор, без в него да е посочено на какво основание и по каква преписка.“, научаваме от Капитал и добавя: „Калпакчиев стана обект на атаки още докато беше член на предишния Висш съдебен съвет, където се обозначи като опонент на главния прокурор Сотир Цацаров срещу неговата политика на овладяване на съвета и срещу независимостта на съда. Нападките срещу съдия Калпакчиев се засилиха, след като той оглави Съюза на съдиите в България (ССБ) точно преди година и особено много в кампанията по избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. Причината е, че ССБ зае твърда позиция срещу формалната и лишена от прозрачност процедура, в която Гешев бе издигнат като единствен кандидат, а същевременно посочи и проблемите около самата кандидатура, свързани с явен дефицит на професионални качества и интегритет.“

Съдия Атанаска Дишева, другата от четиримата членове на съвета, които освен Калпакчиев гласуваха във ВСС против избирането на Гешев споделя в интервю за БНР:

„Притеснена съм, разбира се. Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи. Самата аз бях обект на много сериозна атака през миналата година за нещо, което изглежда доста по-незначително на фона на това, което в момента говоря и правя. Цената, която плащам, е огромна, не знам дали е оправдана. Много колеги, а и други хора, ми казаха, че за тях е важно да чуват глас и да усещат надежда“.

Атанаска Дишева от ВСС е притеснена след изказаната критична позиция за Гешев

Не спират и атаките срещу председателят на ВКС Лозан Панов.

ТерминалНО предупреждава за пореден път: командвана от прокурори държава не е демократична народна, а прокурорска република.

SHARE