SHARE

Днес правителството е одобрило план, ако на утрешния вот в Камарата на общините бъде задължено да удължи Брекзит, Борис Джонсън да призове за провеждане на избори на 14 октомври, съобщи BBC. Датата е две седмици преди тази на напускане на ЕС.

Самият премиер Борис Джонсън днес направи изявление, в което не спомена избори, но бе категоричен, че ще откаже да отложи Брекзит, дори да бъде задължен от парламента – действие, което ще бъде противоконституционно.

Утре се очаква Камарата на общините да приеме на първо четене закон, който ще задължи правителството да не допуска напускане без сделка. Множество консервативни депутати възнамеряват да гласуват ЗА предложението под заплаха от изключване от партията.

Днес също така бившият премиер Тони Блеър предупреди, че Джонсън иска избори, в което на картата да не стои само въпросът за Брекзит, но и въпросът дали лидерът на опозицията – марксистът Джеръми Корбин, е годен за премиер. Блеър е притеснен, че подобна кампания – избор между Брекзит и Корбин – ще бъде в полза на Джонсън и е по-добре опозицията да настоява за нов референдум, отколкото за избори.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.