SHARE

Чудесна маневра от страна на г-н Борисов и обкръжение, горе-долу най-хитрата от началото на кризата, но сега сериозно. Първо, приемане на изцяло нова конституция не е необходимо. И второ, няма как след почти 12 години на власт и три управленски мандата точно г-н Борисов и обкръжение да са искрен и правдоподобен носител на тази идея.

Искането за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова конституция е връх в политическата акробатика и изразяването на истинската същност на Борисов – неподправен, чистокръвен и оказва се безграничен политически популизъм. Оказва се, в борба за оцеляването си, г-н Борисов е готов да заложи на карта цялата държава и съществуващия демократичен порядък в нея.

Някои от идеите, които Борисов извади от ръкава си, за да се опита да подлъже за пореден път иначе лековерния български избирател не са лоши, като въвеждането на индивидуална конституционна жалба или намаляване мандатите на т.нар. „трима големи“ в съдебната власт. Други са груба и опасна демагогия, като намаляването на броя на народните представители и възможността Народното събрание „да изслушва главния прокурор по конкретни наказателни производства“. Трети са откровена глупост, като ограничаване на правомощията на министъра на правосъдието. Това не е въпрос на конституционна, а на законодателна уредба.

Изобщо, няма как разумен човек да очаква точно от г-н Борисов, който назначи министри на правосъдието като г-жа Цачева и г-н Кирилов и който е наредил едни изключителни върхове на правната мисъл като законотворци в Събранието, да решава проблемите на българската демокрация. Това е все едно да дадеш на пироман да гаси пожар.

Накрая, обективно няма потребност от приемането на изцяло нова конституция. Настоящата българска Конституция има определени дефицити, но в общ порядък е съвсем в границите на достиженията на съвременния конституционализъм. Доколкото са необходими определени промени с оглед преодоляване на кризата на правовата държава, в която сме изпаднали, те могат да бъдат направeни и с промени в Конституцията, които да осъществи обикновено Народно събрание. Другото е поредният опит да бъдем заблудени, а Борисов и тези зад/около него, да се преродят отново като птицата феникс.

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Христо Христев е преподавател по Право на ЕС в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършил е право в Софийския университет и право на ЕС в Университета в Нанси, Франция. Доктор по публичноправни науки и право на ЕС от Университета в Нанси.